2012. április 14., szombat

12.04.14.

Olvasójegy: Hóember


Egyre másra hallom a skandináv író nevét, aki csavaros sztorijaival még a krimikben bővelkedő kínálatba is hoz kevéske felfrissülést. Előjegyzés: katt; egy próbát megér, e-mail pár hete vár, hogy visszahozták lehet érte sorakozni.
Na sztori: nyitány, hangulatos minden egyéb, szadista, ötletes, karakteres, leköt, de: igazából egy jól levezetett nyomozásnál többet nem kínál. Hősünk, Harry Hole (ha jól tévedek a karakter köré hét könyvet szán az író, ebből pedig már öt vagy hat megjelent kis hazánkban is) alkesz, de páratlanul briliáns elmével megáldott kopó, ezt ne vitassuk el tőle, noha nemigen találkoztunk még gyengébb nyomozózsenivel. A kép felrajzolódik, a cselekmény innen onnan böngészget, többek között a múlt is előkerül, hogy képbe kerüljünk. Pár erős, kétértelmű mondaton, na meg a velős emberismeret cinikus ábrázolásán kívül a regény nagyjából elég ahhoz, hogy egy hosszabb műszak után ne a megasztár önjelölt táblahangú tehetségeinek, és az őket szórakoztatásra buzdító, hasonlóan igénytelen közszféra-képviselőkön rongáljuk tovább az ezernyi ingerrel tépázott ízlésvilágunkat.
A csavarok sejthetőek, értőbb olvasással akár le is leplezhetők; pár dolgot magam is kiszagoltam. További pozitívum, hogy az író több, egymástól független témában is feltűneően jólértesültnek mutatkozik, így több érdekes dologgal is kiegészül a fő szál. A sztori, sem a megvalósítás nem bontja meg a műfaji határokat, de a körítésben mutatkozik némi újdonság, és ez bőven elég volt ahhoz, hogy az "előjegyzés" jogosultságát utólag hitelesen igazoljam.
Közbe pedig ért az örvendetes info: a sztoriból hamarosan maga Martin Scorsese (!!) készül filmet forgatni. Fincher után szabadon, én azért nem verem (még) a parkettát izgalmamban.
Értékelés: 6/10

~polczer máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése