2011. január 20., csütörtök

gg-11


And the Golden Globe goes to...


...Social Network. Ez a mondat többször is elhangzott a 68. Golden Globe díjátadó ceremónián, és ez többen több fórumon kritikával illették. Nem nagy megfigyelés, hogy immáron évről-évre divattá vált szidni az aktuális díjátadót, legyen az akár az Oscar, vagy akár a GG., ennek eredményeként pedig röhejesebbnél röhejesebb összeesküvés elméletekkel találkoztam internet-szerte. Kicsit unalmas már ez így, sokadszorra, hisz bár nekem sem a Közösségi háló a kedvencem a tavalyi kínálatban, de ez nem az a film amely ne érdemelné meg a díjakat, vérbeli profi munka, amely miért ne tetszhetne az adott bírák többségének jobban, mint a többi jelölt. Elvileg tanult, egész életükben ezzel foglalkozó ujságírók, vagy szakmai berkekben dolgozó kollégák szavazatai döntenek, akik a tetszési indexük mellett esetleg más szempontokat is figyelembe véve állítják fel saját rangsorukat. De érthető ha pár tizen-, huszonéves a saját érzelmei alapján választ aktuális favoritot, és természetesen innentől kezdve  csakis egy jó megoldás létezik, aki mást mond az értékítéletét félredobva behódolt egy felsőbb akaratnak, vagy egyszerűen hülye. Tavaly az Avatar-ral kapcsolatban ment a hajcihő, pedig mindössze a mozgókép létrejöttének nagybetűs Képviselőjét ismerték el, amit többen nem vettek észre. No, mindegy is igazából, hisz egy rossz film agyondíjazva is ugyanolyan marad, és ugyanígy igaz ez a jókra is.

 A gála nyertese: a Közösségi Háló

A 2011-es gála egész szórakoztatóra sikeredett, Ricky Gervais kiosztott mindenkit legnagyobb örömünkre még ha ez azt is jelenti, hogy többször nem szórakoztathat minket házigazdaként. A tv-sorozatos díjakról annyit, hogy nagy Örömömre az új HBO esszencia, a Boardwalk Empire két kategóriában is diadalmaskodott, többek között a legjobb dráma sorozat címét is elnyerte. A Glee győzelmének szintén örülök, hisz a giccses, de nagyon szerethető szériát szintén örömmel követem hétről hétre. Jó volt nagyon viszont látni immáron egészségesen Michael Dougles-t, és szívmelengető volt, az őt üdvözlő standing ovation, amely csak nem akart elcsendesedni. A életműdíj kapcsán levetített kisfilm a "greatest actor alive" címét képletesen elnyerő Robert De Niro pályafutásáról, az egyik legjobb pillanata volt a gálának, áhítattal vegyes csodálat lett úrrá rajtam a kivételes pályafutásból kiragadott képek láttán. Az év filmje a Közösségi háló lett, ahogy azt már korábban említettem, de emelett a legjobb forgatókönyv, a legjobb eredei filmzene, valamint a legjobb rendező (Fincher, végre..) díját is elhódította. 

 Natalie Portman átlényegülése megérdemelt díjhoz vezetett

A legjobb vígjáték/musical kategóriában elég egyértelmű volt a helyzet, a The Kids are All Right, című produkció vitte el a pálmát, Anette Bening pedig aranyos és cuppanós szájrapuszival üdvözölhette győzelmét a legjobb musical/vígjáték színésznő szekciójában, az iménti film egyik főszereplőjeként. Natalie Portman győzelme teljesen egyértelmű, és véleményem szerint megérdemelt volt, kíváncsi is vagyok, az Oscaron micsoda kis párbaj alakul majd ki utóbbi két színésznő között. Colin Firth is győzött a King's Speech című filmben nyújtott teljesítményéért, amely az az átadó veszteseként hét jelöléséből, csupán ezt az egyet váltotta díjra. A Toy Story 3 teljesen megérdemelten lett a legjobb animált film az idei átadón, hisz a Pixar remekműve méltó lezárása egy remek trilógának. Az átváltozóművész szerepében tetszelgő Christian Bale ezúttal indiánokat megszégyenítő fizimiskával vette át a legjobb mellékszereplő díját, míg a kategóra női megfelelőjét Melissa Leo érdemelte ki, mindkettőjük a The Fighter szereplőjeként. A teljesség igényével meg kell említenem Paul Giamattit is, aki a legjobb vígjáték/musical színész lett az idén.
Az Eredet egy jelölését sem tudta beváltani, ahogy az várható volt, nem is különösebb probléma ez, hisz ilyen vetélytársak ellen nem is igen érdemelt győzelmet, habár a legjobb eredeti filmzene talán megérdemelt lett volna a Közösségi háló ellenében.

 Christian Bale: extrém külső, megérdemelt díj

Örömteli esemény volt ez, köszönhetően nagyrészt a remek színészeknek, és csípős nyelvű Ricky Gervais-nak, és a sok negatív felhang ellenére a díjak megérdemelt helyükre kerültek ebben az esztendőben.

Polczer Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése