2011. január 14., péntek

critic

I saw the devil 
(Akmareul boatda, 2010)




A film sztorija itt.



Hogy lehet ilyen embertelen brutalitás után talpra állni. Hogy lehet megemészteni azt, ha a hozzánk legközelebb álló személy ilyen kegyetlen halált hal, pedig legkevésbé ő érdemli meg ezt a világon. Sehogy.. Mondják a bosszú bűn, hisz ezalatt a bosszúálló is belekóstol a sötét oldalba, ahonnan nem biztos hogy van visszaút. De ha nem marad más cél az életben csak ez, a fájdalmat csupán a felbőszült elégtétel enyhítheti. Ez persze nem igaz, de a elhomályosult gyászoló agynak ki tudná ezt elmagyarázni. Ilyenkor a bosszú életre kel, egyedüli mentsvárként tombol olyan brutálisan, ahogy korábban elképzelni is nehéz lett volna, de nem elégít ki egy egyszerű gyilkosság, ha nem maradt más addig húzzuk, ameddig csak lehet, a szenvedés hatalmas kínként robbantsa fel a célpontot. Eméssze fel a rettegés és érezze azt, amit Ő is érzett, élje át áldozatainak kálváriáját. Lássa önmagát a saját szemén keresztül..

" Nézz az ördög szemébe, és meglátod önmagad..."

Ám senki sem játszhat Istent, tetteink következményei sosem maradnak el.  Ezek fényében újra látjuk megszületni a gonoszt, mégha indítékai nem is megkérdőjelezhetőek.  Elérkezik az a pont, amikor fel lehet tenni a kérdést: Mivel vagyok én jobb nála? Van innen még visszaút? Aztán végül bekövetkezik a bosszú a maga véres és brutális módján, de mi marad utána? Üresség, a kibírhatatlan fájdalom ezúttal már kapaszkodó nélkül fojtogatja lelkünket. Most már nincs hová, mibe menekülni..
Hihetetlenül brutális film ez, a bosszú életre keltése talán még sosem volt ilyen hangsúlyos. A két főszereplő úgy tombolt a vásznon, hogy a hideg is kirázott. Az Oldboy-os Oh-dae su ezúttal olyan undorító férget alakít, akit maga a néző is lelkiismeretfurdalás nélkül szaggatna darabokra. Nehéz lesz túltennem magam a látottak okozta bénító érzésen. Arra keleten megvan a recept a tökéletes bosszúfilmre, már nem először tudom ezt mondani, nagyon remélem hamarosan kishazánkba is elérkezik, és az erősebb gyomrúak időt szánnak majd rá, mert nagyon kíváncsi vagyok további véleményekre. Színtiszta bosszúhadjárat, de a következmények  katarzis helyett csak fájdalmat és ürességet szülnek..
85%

Polczer Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése