2010. március 23., kedd

***


A Heath Legder portré - 2.rész
 

Legutolsó, nemrég moziba került filmjének nézése közben ötlött fel bennem a gondolat, miszerint háromrészes cikksorozattal emlékezek meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt színész életéről, filmjeiről és az űrről, amelyet idő előtti halálával milliók szíveben hagyott...

Emmerich történelmi filmjével az egész világ megismerte az akkor 21 éves Heath-et. A 2000-es évtől kezdve sorra jöttek a felkérések, az ausztrál színész azonban jól átfontolva bólintott rá egy-egy szerepre. A 2001-es Lovagregény egész kellemes kis film volt, Ledger ezúttal inkább szépfiús formáját villogtatva lányok ezreinek szívét dobogtatta meg. Még ugyanabban az évben elvállalt egy rövid, de annál fontosabb szerepet a Szörnyek keringője című drámában, amelyben a kiváló főszereplők mellett (Halle Berry, Billy Bob Thornton) nem elhalványulva előrevetítette későbbi, még inkább emlékezetes alakításait. A Ned Kelly című film forgatásán összemelegedett a csaknem tíz évvel idősebb Naomi Watts-al, akivel egészen 2004-ig együtt volt. 

Mikor érezted magad utoljára igazán boldognak és beteljesültnek?
Ma, reggeli után.
Miért?
Mert tojást ettem és kávét ittam.
Ilyen kis örömök is boldoggá tudnak tenni?
Teljes mértékben. Azt hiszem szomorú lennék, ha ez nem így lenne.
Részlet a színész utolsó interjújából.

A 2005-ös év minden szempontból meghozta az elismerést az ausztrál színésznek. Terry Gilliam  agymenése  (Grimm) után a történelem leghíresebb szívtipróját is eljátszotta (Casanova) , de az igazi áttörést Ang Lee kényes témát boncolgató filmje jelentette. A Brokeback Mountain - Túl a barátságon-ban Ennis Del Mar-t alakította feledhetetlenül, amiért az akadémia 2006-ban a legjobb színész kategóriájában oscar-díjra jelölte, mindemellett pedig a forgatáson megismerkedett Michelle Williams-szel, későbbi feleségével, akitől  még 2005-ben kislánya is született. Bár abban az esztendőben még nem kapta meg a filmvilág legjelentősebb elismerését, de alakítását felidézve egy leendő színészóriás ígéretének szele csapta meg orrunkat.


Ennis búcsúja Jack-től a Túl a barátságon-ban


Polczer Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése