2010. március 5., péntek

critic31

[Rec] 2
valami bűzlik

spanyol horror, 2009 ( filmkatalogus, imdb )
Úgy döntöttem ezentúl mellőzöm a csupán helyet foglaló, felesleges adatokat a mellékelt linkekre rákattintva ugyanis minden érdeklődő kellően felvértezheti magát tudás terén teszemazt a szereplőkkel, a hosszal, vagy akár a nemzetiséggel kapcsolatos információkkal.
2007-ben egy remek kis horror érkezett Spanyolországból, amely nemcsak minőségében, hanem bevételek terén is babérokat aratott. A napjainkban újra reneszánszukat "élő" zombifilmek talán legjobbja volt a [Rec] első része. A kézikamerás ábrázolás kétségtelenül a legerősebb eleme volt a produkciónak. Az elején meglehetősen lassan csordogáló eseményeket szép sorban felváltották az őrület különböző szakaszai, hogy a végén még az erősebb idegzetű nézők is frászt kapva "nyugtázzák" a látottakat. Sikerét talán bizonyítja, hogy alig egy évvel később az amcsi változata is elkészült a filmnek Karantén címmel, de természetesen közel sem ugyanolyan minőségben.
A folytatásra két évet kellett várni, de sajnos így utólag én úgy érzem talán még jobb is lett volna, ha a történet az első rész folytatásra nyitott vége ellenére be is fejeződik. A második részről sok pozitívumot nem tudok elmondani. Leginkább az előzményben oly hatékonyan működő effekteket használja és ezek ismeretében már csak fejcsóválva vettem tudomásul, hogy itt ez már egyáltalán nem elég ahhoz, hogy jó filmet lássunk. A sztori vallási alapszálát teljes mértékben idegennek érzem az első rész ismeretében és szerintem még a zombik is besértődnének, ha megtudnák, hogy létüket a sátánnak köszönhetik elsősorban. 

A film, talán, hogy minél eredetibbnek tűnjön, szakadozik, olykor-olykor pedig még az adás is megszűnik. Ilyenre is volt példa az első részben, természetesen, de míg ott sikerült elérni a közvetlen célt, jelen esetben inkább idegesítő és izzadtságszagú megoldásnak tűnik, hiszen nem csak egy-két alkalomról van szó. A befejezést pedig hatásvadásznak érzem, ami egy ilyen kamerás módszer esetén meglehetősen furának hangozhat, de azt hiszem, aki ismeri az első részt az érti mire gondoltam. Nekem a Rec 2-t nézve egy dolog jutott eszembe, ami magát a film létét is megkérdőjelezi: Kár mindenre magyarázatot keresni, sokkal jobb a sötétben botorkálva a fantáziánkra bízni a dolgokat, mert ellenkező esetben lehetséges, hogy a valóság hasonló csalódásokat eredményez.

50%

Polczer Máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése