2010. február 26., péntek

***



A Heath Ledger portré - 1. rész


Legutolsó, nemrég moziba került filmjének nézése közben ötlött fel bennem a gondolat, miszerint háromrészes cikksorozattal emlékezek meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt színész életéről, filmjeiről és az űrről, amelyet idő előtti halálával milliók szíveben hagyott...

Heathcliff Andrew Ledger 1979. április 4-én látta meg a napvilágot egy Perth nevezetű, nyugat-ausztráliai városban. Keresztnevét az Üvöltő szelek, című 1939-es klasszikus egyik főszereplőjéről kapta. Karrierje az Ausztráliában roppant népszerű Home and Away című tévés sorozatban vette kezdetét, amelyben nyolc rész erejéig szerepelt. (A hírek szerint 70 centtel a zsebében Sydney-be érkezve sorra kopogtatott az ügynökök ajtóin, mígnem megkapta első fontosabb szerepét egy ausztrál sorozatban) Ezt követően Hollywood is megismerhette, miután 1999-ben eljátszotta Patrick Verona szerepét, a 10 dolog, amit utálok benned című tinivígjátékban. A film után mindenki a legújabb jóképű szívtipróként üdvözölte az ausztrál színészt, ám  még ugyanazon éven kijövő filmjével, a Kéz és ököllel, már rá is cáfolt a róla kialakult előnytelen ideálra.

Vállalnál ismét szerepet romantikus komédiában?
Nem, nem szeretem nézni az ilyen fajta filmeket, és játszani sem szeretek bennük. Unalmasnak találom őket. No, de ki tudja, egy színész soha se mondja, hogy soha, nem igaz? 
Részlet a színész utolsó interjújából..

Egy évvel később aztán az egész világ megismerhette, amikor is Roland Emmerich az egyik legfontosabb szerepet osztotta rá A hazafi című történelmi filmben, ahol Mel Gibson mellett játszva nyújtott emlékezetes teljesítményt. Heath Ledger ekkorra vált igazi többfunkciós szupersztárrá, és innentől kezdve válogathatott a szerepek között. A becsületére legyen mondva az ausztrál színész csak szépen átgondolva bólintott rá minden egyes szerepére, amelyet legjobban kivételes filmográfiája bizonyít.

Heath Ledger magánszáma a 10 dolog amit utálok benned című filmben:


Polczer Máté "City 225"

1 megjegyzés:

  1. Hát ez valami nagyon jó bejegyzés nagyon jó szinész volt!!!!!Ő volt a kedvencem és az is marad mindig!!!!!!:(

    VálaszTörlés