2011. május 1., vasárnap

11.04.05(2)

24 - 1. évad


Hú de rég volt, mikor is forgatták, kábé 10 éve is van annak már. Még anno jópár éve megvolt az első évad, de az idő vasfoga kikezdett a memóriámmal és nem sok minden maradt meg, csupán az élmény, hogy az m1-es adások előtt tátott szemmel, csorgó nyállal és nem tompuló lelkesedéssel vártam az aktuális epizódokat. No eljött az idő, hogy belemerüljek Jack Bauer kalandjaiba ismét, bár most a kirándulást nem rekeszteném be az első évad lefutása után.
A sztorit mindenki ismeri, így címszavakban, Bauer, elnökmerénylet, CTU, lövöldözés, koncolnivaló First Lady jelölt, lövöldözés, Teri aggódik, szaladás, David Palmer sajtótájékoztatói, lövöldözés, Victor Drazen és a morci családja, lövöldözés, megkönnyebbülés, tragédia... csapó. Így egész gyors volt a lényeget le is fedtük, de nem véletlen, hogy a 24 talán minden idők egyik legjobb akciósorozata.

 
 Jack Bauer és a legjellemzőbb mozdulata...

A valós időben játszódó széria egy-egy óráját mutatja be egy-egy epizód, ami elég merész vállalkozás volt anno, hisz nem biztos, hogy a nap minden órája tartalmaz annyi izgalmat, hogy a figyelem enyhülése mellett tudjuk követni, ám a pesszimista hozzáállás csak addig tartott, amíg meg nem ismertük Jack Bauer-t. A fickó önmagát, ellenfeleit, sőt kollégáit sem kímélve egy egész napon keresztül menti a családját, az elnököt, vagy épp az ártatlanokat, de úgy hogy közben lélegzetvételnyi szüneteket sem engedélyez magának, nem is értem, hogy valami energiaital cég miért nem választotta arcának a szőke színészt.
Természetesen ennyi időn át nem lehet száz százalékban hiteles cselekményt produkálni, a töltelék meg a sok rablás néha azért megfekszi az ember gyomrát, de az adrenalint fenn kell tartani, a szükséges áldozatot pedig lenyelem kisebb panaszkodás mellett.
David Palmer karaktere talán a legpozitívabb mindközül, csodálni nemcsak higgadtsága, őszintesége és a nép iránti elhivatottsága révén lehet, hanem azért is, hogy nem szegez adandó alkalommal valami éles vágóeszközt kibírhatatlan szarkeverő felesége torkához, mert mi nézők elég hamar kicsinálnánk a házsártos hárpiát.
Teri Bauer szintén nem tartozott a kedvenceim közé, valahogy kicsit untam már a végefelé a (valószínűleg) tükör előtt begyakorolt aggódó ábrázatát, a memóriavesztése pedig meglehetősen hülyeség, és abszolút felesleges húzás, van itt elég nézni és izgulnivaló enélkül is.

David Palmer szenátor és a mikrofonok

Nina szimpi volt egész a végéig, némi kérdést azért felvet az utolsó részben való lelepleződése, visszanézve az első évadot nehéz megérteni mit miért is tett, de nyilván a beolvadás volt a fő motiváció így kénytelen vagyok eltekinteni attól, hogy mindezt hibaként rójam fel.
Jack minden és mindenki mozgatórugója, karaktere, egyénisége lendületet ad az egész sorozatnak, egyszerűen jó nézni, ahogy a hapsi végzi a munkáját, nem is jellemzem tovább nevét szinte ismeri az egész világ.
A kötözködésem természetesen az alapvonal révén fakadt, lehetetlen 24 óra minden percét akcióval megtölteni és minden negatívum ellenére is kétségkívül az egyik legjobb akciósorozat. Kíváncsian várom a folytatást. 
85%

írta: P. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése