2011. május 30., hétfő

11.05.30.

2011 nyár.. A mozikban.

A mozis nyarat májustól számolják, de naptár szerint még csak most veszi kezdetét a legmelegebb évszak. Lássuk idén milyen premierek próbálják becsalogatni a kikapcsolódni vágyókat, a tikkasztó hőségből a hűs mozitermekbe.

Az eddigi öt hónap igencsak nagy csalódásokat tartogatott, leginkább a blockbusterek terén, így ezúttal próbálok koncentrálni a kisebb figyelmet kapó alkotásokra is, amelyek tapasztalataim szerint jóval összetettebb élmények ígéretét hordozhatják. Az amerikai premierek alapján válogattam. A magyar premierek a linkre kattintva találhatók folyamatosan frissülve.


Júniusban aztán lesz miből szemezgetni, mindjárt az első héten érkeznek hozzánk a mutánsok, az X-men: Az elsők című filmben, amely Prof. X és Magneto fiatalkorára koncentrál. Személy szerint igencsak hidegen hagy ez az újabb bőrlehúzás, de Matthew Vaughn (Kick Ass, Csillagpor) rendező azért némi reményt szolgáltat. Kisebb vászonszámmal, de jóval súlyosabb témával érkezik a Beautiful Boy. Egy válás szélén álló házaspár egy nap arról értesült, hogy fiúk az iskolában lövöldözés során számos társával végzett, majd utána saját maga ellen fordította a fegyvert. No ez már intenzívebb élménynek ígérkezik.
J.J. Abrams számos sorozat (Lost), és a Cloverfield atyja idén újra rendezőként lép a díszletek közé. A Super 8-ban egy rejtélyes vonatbaleset után pár szemtanú furcsa lényeket kezd látni a környéken, amelyek nyilván a vonat rakományával szoros kapcsolatban állnak. Super 8 Előzetes.


Június 17-én beragyogja termeinket a Zöld lámpás lámpája, a népszerű képregényhős először elevenedik meg szélesvásznon, a várakozás pedig meglehetősen nagy méreteket ölt (előzetes). Részemről már kevésbé. A Pixar kifogyott az ötletekből, zsinórban második folytatásfilmjét ereszti nagyvilágra a Verdák 2 formájában, amely előzetese alapján igencsak látványos és szórakoztatónak ígérkezik. A Bad Teacher-ben Cameron Diaz talán életében először alakíthat szimpatikus karaktert a nemtörődöm tanár szerepében, aki mellműtétre próbálja összeszedni a betevő tanulói segédlettel, hogy meghódítsa a tanári kar legújabb ékességét (Justin Timberlake).


Július első hetében aztán berobbannak a hajtogatós robotok, hogy a pocsék előző részt követően próbáljanak valamennyit kozmetikázni megtépázott renoméjükön, mégpedig a Föld újboli leigázásával. Jól hangzik? Nemannyira, de a tesztvetítések olyan jól sikerültek, hogy a premier is előbbre tolódott. Transformers 3 - A Hold sötétsége, június 29. Meglátjuk.


Micimackó szélesvásznon rajzolt formában, mindenféle műanyag 3D-s körítés nélkül, úgy ahogy mind szerettük. Elég ez ahhoz, hogy a nyár egyik legvárósabb projektje elé nézzünk? Bizony elég.  Thor után a Bosszúállok egy újabb angyala, Amerika Kapitány is megkezdi karrierjét a mozivásznakon, meglátjuk a képregényhős elég tűzerővel rendelkezik-e ahhoz, hogy minket is leigázzon. Kétségeim vannak bizony, de a trailer hangulatos lett.


Harry Potter utolsó kalandjának utolsó részéhez érkeztünk, hisz a Halál ereklyéi 2.részével az utóbbi évtized legsikeresebb filmsorozata mellett egy komplett korszak zárul le. Fájdalmas a búcsú, de várós nagyon. Sci-fi western (??) bizony, Jon Favriou a két Vasember után ezúttal a Cowboys and Aliens-sel egy eddig ismeretlen területre téved, ahol Harrison Ford, Daniel Craig és a gyönyörű Olivia Wilde lesz a segítségére egy könnyű nyári szórakoztató akármire. 


A majmok bolygója borzalmas feldolgozása után vissza a kezdetekhez, James Franco segítségével megtudjuk, hogyan is vették birtokba Földünket az intelligens majmok a Rise of the Planet of the Apes-ben. A cím kissé hosszú és lefárasztó még olvasni is, a trailer viszont elég hátborzongató lett. Happy end kizárva..


Az Another Earth kétségkívül a nyár legizgalmasabb projektje, az égbolton egyszercsak egy Föld másolat tűnik fel, amit mindenki másik énje népesít be. Vajon ők is ugyanazokat a hibákat követik el, vagy meggátolhatjuk ebben őket? Micsoda ötlet, engem csont nélkül megvett.
Elég régóta húzódik, de Guillermo Del Toro neve mégiscsak garancia. A Dont be afraid of the Dark igencsak kellemetlen hidegrázásnak ígérkezik.


Aztán van itt még nekünk egy Jim Carrey-s pingvines vígjáték (Mr Popper pingvinjei), Conan remake (címszerepben a Game of Thrones Khal Drogoja), Frászkarika vámpírrá vált Colin Farrell-el, két kézikamerás áldoku, a Troll Hunter egy norvég film a címből szabadon, az Apollo 18 pedig egy vérfagyasztó horror az Apollo 18 holdraszállásának körülményeivel kapcsolatban. Ezek már kisebb figyelmet kaptak, de igazából így is többet, mint amennyire érdekelnek.


Top 5 látatlanban:

1. Another Earth
2. Micimackó
3. Beautiful Boy (előzetes)
4. Harry Potter és a Halál ereklyéi Part 2
5. Don't Be Afraid of th Dark (előzetes)

most már indulhat a nyár...

írta. P. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése