2011. május 1., vasárnap

11.05.01.

The Killing 1x01-04
(2011-???)


Nem szokásom pár rész után véleményt posztolni egy sorozatról, viszont tegnap belekezdtem az AMC (Breaking Bad, The Walking Dead) nemrég rajtoló sorozatába és rövidke fél nap alatt négy részig jutva meggyőződtem arról, hogy bizony a garantált színvonalat szállító csatorna ezúttal is beletenyerelt a minőségbe.
A sztori a következő: A melóban utolsó napját töltő nyomozó, Linden utolsó feladatát (ismerős ugye?) végezve helyszínelni megy, miután véres női pulóvert találtak egy közeli mezőn. Nem medias res, hanem szép lassan, real time-ban haladó nyomozás, először még a holttest sincs meg kellemesen bizsergető nyomozóhangulatot teremtve. Aztán az első rész végére már előkerül a holttest is, szép lightos cliffhangerrel záródik, nem amolyan tipik óriáscsavar mint hasonszőrű társainál, hanem okosan adagolja a feszültséget, és így éri el, hogy visszatérjünk a következő epizódra is, ami egész könnyű feladat, hisz a pilot-nál mindjárt dupla résszel fektetik le az alapokat.

A szálak nagyon magasra nyúlnak..

A következő részek is hasonló minőségben szolgáltatják a beszélnivalót, a bizonyítékok szép sorban kerülnek elő, egyre közelebb kerülünk a megoldáshoz, de mindez csak arra elég, hogy indokokkal támogatva tudjunk találgatni, a facebook még ötletes gyilkos-jelölt tippelés alkalmazást is létrehozott a rajongók krimi-rutinját tesztelve.
A megvalósítás is érdemel pár karaktert, ugyanis többek között ez is része annak, hogy a sorozat kiemelkedik az átlagból. A noir-ba oltott hangulat a feszültség mellett az érdeklődést is pillanatok alatt felkelti. Olyan klasszikusok merülhetnek fel a Killing-et nézve, mint a Hetedik, A csontember, az alapvonal nyomokban Twin Peaks-es, de igazából a műfaj alapkövetelményeit is hiánytalanul teljesíti (reményeim szerint) hosszú évadokra elegendő potenciált biztosít a szériának.
További pirospontot érdemel, hogy a főszereplőket nem valami jellegtelen divatlapról mentett szépségek alakítják, hanem olyan átlagos, azonosulást könnyítő karakterek, akiket pillanatok alatt könnyű megkedvelni.
Könnyű szívvel megy a 90% az első négy epizódra, színvonalával arányos korrekt nézettsége már sejteti, az esetleges második évados berendelést, ami kiküszöbölhetné egy időre a minőségi krimisorozatok piacán tapasztalható pangást.

írta: P. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése