2011. december 28., szerda

11.12.28.

Felettünk a Föld (Another Earth, 2011)
 

Eltelt már egy kevéske idő, de az emlékezetemben nem hagyom elavulni az érzelmeket. Az év meglepetése, leginkább alulértékelt alkotása. A műfaj, cím, plakát, kampány félrevezető mivolta lévén sokan fogják csalódott sóhaj kíséretében nyugtázni a látottakat.
Nincs annál mélyebb film, amely az általunk ismert világtól elrugaszkodva ismerős dolgokról mesél, ahol az idegen körülmények ellenére a cselekmények, az apró mozzanatok, a reakcók, és maga az összkép is szinte sugallja, hogy itt a látszat ellenére rólunk van szó. Az Another Earth a sci-fi felütés ellenére nagyonis emberi történet és az érzésekről szól.
Adott egy félénk lány, aki felnőttkorának hajnalán szörnyű, végzetes hibát követ el, ám a börtön fizikai büntetésének leteltével lelke továbbra sem engedi szabadulni, szeme előtt lebeg az elpusztított élet, a megnyomorított sors, amelyet felelőtlenségével okozott, az égbolton lévő csodálatos tükörföld pedig nem hagyja, hogy bűntudata enyhítést nyerjen. A megbocsátás iránti sóvárgás, a jóvátehetetlen jóvátételébe vetett megszállott hit az, ami a gyönyörű lányt ehhez a bolygóhoz köti, képtelen túltenni magát a végzetes hibán, így a romokban heverő apát felkeresve névtelenül munkába kezd és látszólag rendbeszedi annak életét.
 
Az égbolt sosem engedi enyhülni a lány bűntudatát

A fantasztikus felfedezés, amely elemeiben rengeti meg a komplett társadalmi öntudatot csak egy homályos képet rajzol a lány elé, amely idővel egyre kivehetőbbé válik, a végére pedig mintegy apró kattanással tudatosul benne a sugallat által felfedezett döbbenetes következtetés. Az egyensúly, amelyre bolygónk minden apró elemére igaz megrendült a tükörkép megjelenésével, és a kiragadott tragédia, amelyet egykor közvetve okozott, most megváltoztathatóvá válik. Bolygónk kilendült nyugalmi állapotából, és mostani viselkedésével reflektálni kényszerül egy eddigi ismeretlen erő óriási befolyására, ez pedig új lehetőségeket nyit. Nem a "miért" a fontos innentől, hanem a "hogyan tovább". Így halvány esély nyílik addig elképzelhetetlennek hitt jóvátételre, apró esély, de mégiscsak esély.
Ilyen következtetéseket pedig egy előzetesen látványos sci-fi vélt alkotástól remélni sem mertem. Olyan gondolatokat, érzéseket hozott elő, amelyeken el lehet, sőt el kell gondolkozni. A lezárás pedig csavar egy akkorát a sztori, hogy már magában ezért az egy mozzanatért megéri elővenni az Another Earth-öt. Ez a pillanat ugyanis arra késztet, hogy újra végiggondoljuk az egészet, újraértelmezi az addig biztosnak vélt elemeket, új értelmet ad olyan helyre ahol eddig nem volt, és megingat eddig biztosnak vélt támaszokat is. Bevallom azóta is rajtakapom magam, ahogy az esetlegességeken elmélkedem, és egy ilyen gondolati kalauz számomra minden érzelmi befolyásnál többet jelent.
 
A páratlan jelenség új kapukat nyit

Az első nagyobb filmjében szereplő Brit Marling elképesztő erővel, kiszolgáltatottsággal, és kisugárzással vezérel minket végig a saját sorsán, kitárva elénk lelkének összeroncsolt maradványait. Az a fajta erő, megfogalmazhatatlan intenzitás, amely sugárzik a fiatal lányból szinte felfoghatatlan számomra, nagyon szeretném, ha ezt a hihetetlen tehetséget nem hagynák veszendőbe, látnunk kell őt, mert a hiteles érzelmek közvetítésére született.
Mint ahogy kezdtem, leírom újra, sokaknak nem fog tetszeni az amit látnak, mert nem erre számítanak előzetesen. Bevallom én sem erre számítottam, de könnyen, sőt felüdülten metamorforálódtam át a másfajta befogadókészség tudatállapotába. Nagy meglepetés ért, talán az év meglepetése, és mellőzése, alulértékeltsége nagyon fájdalmas pont az igénytelenedő folytatásokkal és felesleges feldolgozásokkal kikövezett széles piacon.
95%

~polczer máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése