2012. június 20., szerda

12.06.20.

30 Day Movie Challenge

Day 6. Favourite horror (Kedvenc horror): A kör (The Ring, 2002)

Gyilkos kazi + 7 nap = ...

Futottak még: Dr Caligari, Engedj be!

Nehéz maradandót alkotni a műfajban, mert nyugodtan mondhatjuk - elhasznált panelektől nyikorog elég hosszú ideje...
Azonban nem volt ez mindig így, a 2002-es Kör úttörőnek számít, tekintve, hogy behozott és népszerűvé tett egy keleti horror-ágat (J-horror), amelyet később több sikeres és mégtöbb kevésbé sikeres produkció követett. Ezek rendszerint feldolgozások voltak silány minőséggel, jelen cikkünk tárgy azonban meglepetésre képes volt felemelkedni elődjén, és hangulatában, cselekményvezetésében és szereplőiben is felülmúlta azt.
Nem támogatom a feldolgozásokat, az eredetiség hiánya, a kreativitás halála, a művészet (igen, még itt is) zsákutcája, és a lustaság egyik bizonyított szimbóluma. Sokan, sokszor próbálkoznak hasonlókkal, de csupán töredéknyi részhányadból születik olyan produkció, amely esetleg indokolná az újragondolást.
Na egy kis méltatás erejéig térjünk még vissza Verbinski verziójához. A rendező, Hans Zimmer zeneszerzővel olyan atmoszférát kreált az amúgy abszolút röhejes alapsztorihoz, hogy még a legcinikusabb filmező sem köszörülte a nyelvét a gyilkos videokazettán (a következő feldolgozásban nyilván Blu-Ray lesz nyugi). A japán horror műfajának alapkellékei révén - a víz, a fekete ázott haj, a sötét lyukak, sarkok és az eső áztatta vidék (ez utóbbi nem feltétlenül) - a hatás adott, és egy pillanatig sem enged fellélegezni, egészen a döbbenetes lezárásig. Az Oscar-díjas zeneszerzők pedig elképesztően nyomasztó muzsikát kreált mindehhez a végletekig fokozva a hatást. Kis személyeskedésként megengedve, egészen eddig a filmig kimondottan kerültem a horror műfaját, Naomi Watts pedig azóta is kedvenc színésznőim egyike.
Jópár horror befért volna, de nálam ez abszolút mérföldkő, és így képtelen vagyok objektíven ítélkezni. Meg Samaránál sem igen akarom kihúzni a gyufát, elég durca dolgokat csinál ha begurul...

Kedvenc jelenet: Samara 3D-be vált, és ehhez most nem kell szemüveg...

~polczer máté


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése