2010. február 14., vasárnap

critic28

Derült égből fasírt
a kecske is jóllakik...


Cloudy with a chance of Meatballs, amerikai animációs vígjáték
86 perc
R: Phil Lord, Chris Miller
Eredeti hangok: Bill Hader, Mr T, Anna Faris
filmkatalogus - imdb - rotten

"Flint gyerekkora óta feltalálónak készül és kalandra éhezik. És mert a kis szigeten, ahol felcseperedik, többnyire unalmas halacskákból áll a menü, elhatározza, hogy olyan gépet készít, amely az esőt is ínycsiklandozó fogásokká változtatja. Az első próba a hamburgerzápor és makarónizivatar még jól sikerül, de a találmány sajnos nem tökéletes, és igen nehéz irányítani: a környéket hamarosan elönti a puding-áradás, a forgalmat ketchup-tornádó nehezíti, és a környéken népbetegséggé válik a gyomorrontás. Flint izgulni akart egy jó ízűt - ezúttal alaposan jóllakhat az izgalommal."

A témából adódó lehetőségek abszolút ki lettek használva

Amikor a nyáron azt hiszem a legújabb Harry Potter rész előtt megláttam a film előzetesét, nem sok jó érzésem volt ezzel kapcsolatban. Mi ez az idióta gondolat, és miért megint csak a 12 éven aluliak szórakozását célozzák meg az animációra szakosodott alstúdiók. Nem tudom honnan származik az a beidegződés, hogy animációs formával csak gyerekfilmeket lehet készíteni. Hát igen, így utólag bevallom, elég nagyot tévedtem. A Derült égből fasírt, az idióta címe ellenére is kiváló szórakozás minden korosztály számára.

A történetben nem hiszem, hogy újat tudnék mondani, akit részletesebben érdekel, az az apróbbal szedett betűknél egy kicsivel feljebb megtalálja a lényeget. A film varázsa abban rejlik, hogy nem csak a piciket próbálja szórakoztatni, hanem bárkit, aki időt szán erre az aranyos kis produkcióra. Nem hiszem, hogy sokan keserű szájízzel állnának fel utána, hiszen az a gasztronómiai és esztétikai orgazmus, amely ebben a másfél órában a jóhiszemű nézőket éri, egész jó hatással van a rövidtávú közérzetre. Mit is tennénk, ha hirtelen ínycsiklandozó falatok potyognának a meseszép színekben pompázó égből? Hát amellett, hogy az éttermek  rövidtávon csődöt jelentenének, valamint hosszútávon az egészségügyi központok elég nagy ellátottságnak örvendhetnének, biztos vagyok benne, hogy jól szórakoznánk. Egy ideig. Ez a folyamat a filmben is a képzeletünkhöz hasonlóan játszódik le. A torkosság ilyen fokú piedesztálra emelése a látvány mellett jó sok tanulsággal is szolgál. Elképesztő kreativitás elevenedik meg a képernyőn, nem is tudom láttam-e valaha ilyen csodaszép színekben pompázó animációs remekművet. A Pixar filmeket színvonalban nem éri el (Toy Story, Wall-E), de szerintem még köztük sincs szégyellnivalója. 

A látvány hasonló reakciókat vált ki a nézőkben is...

Sajnos bevételek szempontjából sok dicsekednivalója nincs filmnek. Napjaink animációs áradatának egyik áldozata a Derült égből fasírt, hiszen a stúdiók a minőségre tekintet nélkül inkább a mennyiséget erőltetve hétről hétre küldik a vásznakra a gyengébbnél gyengébb produkciókat. Ilyen nagy választékban pedig nem csoda, hogy pár jobb film is elhasal a pénztáraknél. Kár érte. Ennél bizony jóval többet érdemelt. Hát lehet, hogy előretekintve ennek nincs jó hatása, rövid távon viszont tízujjmegnyalós szórakozás kicsiknek, nagyoknak..

75%

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése