2011. április 4., hétfő

11.04.04.

A Heath Ledger portré - 3.rész


Legutolsó, nemrég moziba került filmjének nézése közben ötlött fel bennem a gondolat, miszerint háromrészes cikksorozattal emlékezek meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt színész életéről, filmjeiről és az űrről, amelyet idő előtti halálával milliók szíveben hagyott...

Először is elnézést kell kérjek, az írás iránti érdektelenségem folytán a cikksorozat lezáró része több mint egy évvel az előző után került ki az oldalra. 

Heath a 2005-ös esztendőt követően csupán három jelentősebb projektben szerepelt, 2006-ban a gyönyörű Abbie Cornish oldalán a Candy című drogosfilmben vállalt főszerepet, amely az ausztrál színésznek köszönhetően lett fogyasztható darab, a sok hasonló témában tengődő hatásvadász tucatfilm között. 2007-ben robbant a bomba, mikor Chris Nolan készülő szuperprodukciójában a denevérember legnagyobb nemezisének tartott Jokernek a szerepét osztotta Heath-re, amely nemcsak izgalmat, hanem több szájhúzást is eredményezett a képregény, és az előzményfilm rajongóinak körében. Ez a szerep a halhatatlan szupersztárok közé katapultálhatta a fiatal színészt, de míg karrierje a szakmai csúcsait döntögette, magánéletében kisebb válsághoz ért, hisz ugyanebben az esztendőben vált külön gyermeke anyjától is.

Számít a pénz, amit a filmekkel keresel?
Semmilyen összeg sem változtathatja meg, vagyis teheti jobbá azt, ahogy játszom. Az teljesen tőlem függ (...) Akkor is nagyon boldog voltam, amikor nem volt pénzem és ültem a parton és szörföztem. Nem hiányzott a pénz. Ha meghalok, nem viszem magammal a sírba a pénzem. A filmjeim fognak tovább élni, és azokból fogja megítélni a közönség, hogy én milyen ember is vagyok, voltam igazából. Vagyis remélem(...)
 részlet a színész utolsó interjújából

Terry Gilliam iránti rajongása, illetve korábbi közös munkájuk emlékére saját maga ajánlkozott be Tony főszerepére a különc rendező legújabb agymenésében, ám a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmának forgatása közben érkezett a tragikus január 22-es dátum, amikor a fiatal színészt holtan találták manhattani lakásában. Szakmai elismertsége sajnálatos módon tragikus halála után teljesedett ki, hisz a 2008 nyarán bemutatott Sötét lovag ördögi Joker-ével egy új, eddig ismeretlen gonosztevő tombolását élvezhettük újra és újra. Utolsó félbehagyott szerepére három fantasztikus színész, Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law is felajánlkozott így nem veszett kárba Heath utolsó alakítása sem. Több mint egy évvel halála után, az Akadémia posztumusz Oscar-ral jutalmazta az ausztrál színész a Sötét lovagban nyújtott feledhetetlen alakítását, mi pedig könnyekkel küszködve búcsúztunk egy feledhetetlen színésztől, aki mára legendává érett emlékeinkben.

Heath Ledger (1979 - 2008)


írta: P.M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése