2012. január 9., hétfő

12.01.09.

Olvasójegy - A lány, aki a tűzzel játszik


Mint azt korábban a twitteren említettem, a 2012-es esztendőtől könyvek értékelése és ajánlásai is olvashatóak lesznek az oldalon. Ezzel a régóta tervezett lépéssel az olvasás szerelmeseinek kedveskednék... 

 
Stieg Larsson Millennium-trilógiájának első felvonásának (A tetovált lány) David Fincher által tolmácsolt amerikai feldolgozása nemsokára eléri a hazai mozitermeket.
A tetovált lány igazán remek regény, pár nap alatt sikerült elolvasni, bár bevallom látva az eredeti svéd filmeket, a második rész gyenge minősége révén nem hozta meg a kedvem a második könyv elolvasásához. Ám a sors úgy hozta, hogy egyszercsak a kezembe került és onnantól kezdve fokozatosan rádöbbentem, hogy előítéletem elképzelhetően nagy élménytől fosztott - volna - meg.
Ha érzelmek terén kéne vizsgálnom, A tetovált lány közelebb áll hozzám, a nyomozás az elzárt fagyos szigeten egyedi hangulatot biztosít a történetnek (leszámítva az utolsó száz oldalt), de józan gondolkodással végigmérve nem feltétlenül állítanám, hogy az első kötet lenne jobb. A második cseleménye valahogy egy fokkal összetettebb, a cselekményvezetés szofisztikáltabb, és olyan meglepetéseket tartalmaz, amiken naivitásomnak köszönhetően nagyokat csodálkoztam. A tetovált lány is remekül kidolgozott regény, bár nyilvánvaló, hogy egyedisége címszereplőjének személyiségében rejlik leginkább. Lisbeth Salander karaktere rendkívül extrém, és különösen összetett. Személyiségének megértéséhez, megismeréséhez szükség van a második könyvben leírt döbbenetes múlt feltárására, ezáltal ugyanis olyan motivációk, befolyásolótényezők kerülnek felszínre, amelyek nagy mértékben formálták Lisbeth jellemét. Én ezt a gondos felépítést tartom a második kötet főbb motívumának, és ilyen szempontból nagymértékben felülmúlja az első felvonást.
A lány, aki a tűzzel játszik komplexebb, nagyobb területet karol át, és nagy odafigyelés kell ahhoz, hogy a temérdeknyi szál a végén összefusson egy impozáns csomópontban. Ez ugyan nem történik meg, de a harmadik kötet (A kártyavár összedől) vélhetően elvarrja a nyitott szálakat is,  így a nagyobb képről, majd trilógiazáró könyv olvasása után tudok érdemben nyilatkozni.
Az eredeti svéd filmek összehasonlításában kategóriákkal erősebb volt az első epizód, a könyvek terén viszont én leginkább a folytatás felé hajlanlék. Egyenlőre...
Értékelés: 8/10

~polczer máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése