2012. január 14., szombat

12.01.14.

Olvasójegy - Az út


A történet korántsem derűs ám valahogy mégis a következő mondat jutott róla eszembe egy korábbi könyvből: "Az armageddon was yesterday today we have a serious problem..."
Cormac McCarthy mondatai vesszőtlen konvojok amelyek egy nem túl távoli pesszimista jövőkép próféciái. Két meggyötört pislákoló láng apró elhaló árnyékot vet a hamuval hideggel végtelen szürkeséggel szegélyezett halott bolygóra. Cél nélkül az élet motiválatlan tengődés lassú agonizáció. Menni tovább az úton ez a cél. Az embertelen körülményeken felülemelkedő megszállott haladás egy semmivel sem reményteljesebb jövőkép felé. A sötétség egyre áthatóbb a szürkeség fertőző és észrevétlenül halványítja a férfi egyetlen kapaszkodóját az emberségét. A fiúnak a tapasztalatlan emlékek nélküli fiúnak kell a helyes úton tartania a törékeny végtelen szeretettel összekötött szövetséget. Olyan út ez amely nem érhet véget sosem.
McCarthy regénye olyan sivár és annyira baljós hogy könnyen elurakodik az olvasó hangulatán. A végtelen vándorlásba ivódott megkeseredettség egy kiábrándult lemondó elme szüleménye. Elementáris erejű mondatai éles pofonként nyúlnak ki a lapokró és rendítenek meg újra és újra. Néhány apró önfeledt pillanat sugárzó öröme azonban kapaszkodót jelent és nem hagy belesüllyedni ebbe a definiálatlan végső státuszba. John Hillcoat 2009-ben Viggo Mortensen főszereplésével forgatott filmet az alapanyagból. A filmről írt korábbi kritikámból idéznék röviden. (A teljes cikk ide kattintva olvasható)
"...Sokkoló igen ez a jó szó arra, amit ebben a szűk két órában a Cormac McCarthy könyve alapján készült film elénk tár. Nincs ez olyan távol mint amilyennek a kényelmes fotelből vagy a mozi üléséből tűnik. A komor fojtogató szürkeség nem hordoz megváltást a zárójelenet is csupán az út folytatásának ígéretét hordozza. Ekkorra vált számomra is világossá. Ha az út egyszer véget ér az magának az emberiségnek is a végét jelenti. De ennek nem szabad bekövetkezni a tűz sosem aludhat ki mert csak addig van jövő..."
A könyv ha mondhatok ilyent még a filmnél is érzékenyebben illusztrálja a szürkeség és a reménytelenség kiábrándító valóságát. Akkori véleményemet egy rövid megjegyzéssel módosítanám: Jövő mint fogalom megszűnt létezni csak a tengődés és a megszállott küzdelem létezik amelynek egyetlen célja a másnap reggeli ébredés de közben megtartva a tulajdonságot ami árnyékában még magában hordozza a civilizáció egy pislákoló fényét az emberséget.
Értékelés: 10/10 

~polczer máté

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése