2011. február 26., szombat

11.02.26.

Oscar 2011 - előrejelzés

Egy nappal a gála előtt vagyunk és itt az idő arra, hogy mindenki eldöntse szerinte melyik film kaphat szobrocskát. Nem az esélyesek nevét tenném közzé, hanem azokat a jelölteket, amelyek szerintem megérdemelnék az Oscar-t. Csak a nyolc főbb kategóriában hirdetnék saját győztest, a technikai díjakat ezúttal figyelmen kívül hagynám. (A legjobb idegen nyelvű film pedig nyersanyag híján nem került be az összeállításba)

Legjobb Film (zárójelben az értékelésem olvasható)
Immáron másodszor kerül tíz jelölt a kategóriába, de nagyobb gondolkodás nélkül kitalálható melyik az az öt film, amelyet nem jelöltek volna, ha még mindig a régi rendszer állna fenn. Menjünk szépen sorba, a 127 óra (80%) egy sziklába szorul természetimádó hegymászó kálváriáját ábrázolja, főszerepben az élni akarás. Nina Sayers belekóstol a sötét oldalba a Fekete hattyúban (100%), Christopher Nolan pedig az álmok végtelen birodalmába kalauzol az Eredetben (90%). A harcos (90%) az ír bokszoló, Micky Ward álomszerű pályafutását tárja elénk, A Toy Story 3-ban (90%) pedig egy trilógia fantasztikus lezárását köszönhettük. A Winter's Bone (95%) egy bátor lány megpróbáltatásairól szól, a dadogós király A király beszédében (90%) tanul meg folyékonyan beszélni, míg a The Kids are all right (65%) egy meleg házaspár magánéleti válságaiba enged bepillantást. A kötelező Coen jelölés-t ezúttal A félszemű (80%) képviseli, A közösségi háló pedig a Facebook születésébe vezeti be a nézőket.
A százalékok alapján leszűrhető melyik filmnek adnám az aranyszobrot, a Fekete hattyú a legjobbként szerepelt a 2010-es összállításomban is. A Winter's Bone jelölését sokan kritizálták, de nálam az ezüstérmes szerepét tölti be, míg a dobogó alsó fokára a Király beszédét helyezném. 

Fekete hattyú

Legjobb rendező
Hangosak a fórumok Nolan kihagyása miatt, ami bizonyos szempontból talán érthető is, hisz Coen-ék (A félszemű) helyett beférhetett volna az Akadémia által többedszerre mellőzött rendezőzseni. A legjobb film és a legjobb rendező díjának a saját értékrendem alapján egy helyre kell kerülnie, így nálam idén Darren Aronofsky (Fekete hattyú) a győztes. Valószínűleg a Tom Hooper (A király beszéde), David Fincher (A közösségi háló) kettős közül kerül ki a győztes, egy biztos, itt már bárki megérdemli a díjat, nagy felháborodásra nincs ok egyik oldalról sem. A teljesség kedvéért megemlíteném David O. Russel-t is, aki A harcos révén vívta ki jelöltségét.

Darren Aronofsky

Legjobb női főszereplő
Az egyik legnyilvánvalóbb kategória. Natalie Portman balerinává lényegülésével az egész tavalyi mezőnyt maga mögé utasította, érzékeny és önmagában is fantasztikus alakítását hihetetlen táncmozdulatokkal megfejelve lenyűgözött szinte mindenkit, így óriási igazságtalanság lenne, ha más helyre kerülne a díj. Jennifer Lawrence került a második helyre, aki fiatal kora ellenére olyan érett játékot nyújt, amelyet bármely tapasztaltabb kolléga megirigyelhet. Michelle Williams, a Kék valentin (80%)-ben remekelt, Nicole Kidman a Rabbit Hole-ban (80%) talált vissza a régi ösvényre, Anette Bening pedig a The Kids are all right főszerepéért érdemelte ki a jelölést.

Natalie Portman

Legjobb férfi főszereplő
Itt sajnos hiányosságom van, Javier Bardem alakítását egyenlrőe nem tudtam értékelni, a Biutiful hozzáférhetetlensége miatt.
Colin Firth a Király beszédében nyújtott teljesítményéért megérdemli a díjat, nemigen lehet ezzel vitatkozni (bár könnyel elképzelhető, hogy Bardem őt is felülmúlja). James Franco egyszemélyes show-ja a 127 óra fő mozgatórugója, házigazdaként pedig igazán érdekesen alakulna a sors, ha mégis ő vehetné át a szobrot. Jeff Bridges ugyanazt a kiégett alkoholistát alakította, amiért tavaly díjazták, de ettől függetlenül remek volt, míg Jesse Eisenberg szinte saját magát formálja A közösségi hálóban. Nálam Firth a győztes.

Colin Firth

Legjobb női mellékszereplő
A legszorosabb kategória, nehezen tudnék bárki mellett is sokáig kardoskodni. Amy Adams a kedvenceim közé tartozik, és remek is volt Melissa Leo-val egyetemben a harcos női vonalát erősítve. Hailee Steinfeld a Félszeműben lenyűgözött, ez a kislány volt a legerősebb eleme a mozinak, Jeff Bridges ide, Coen tesók oda. Jacki Weaver az Animal Kingdom (80%)-ban egy nagyszívű, ám mindenre képes nőt alakít kiválóan, Helena Bonham Carter pedig végre szelídebb oldalról is bizonyítja tehetségét. Nehéz döntés, a 14 éves Hailee Steinfeld-nek adnám a díjat legszívesebben, bár az itt felsorolt színésznőket látva nem születhet rossz döntés.

Hailee Steinfeld

Legjobb férfi mellékszereplő
Ismét egy sima győzelem születhet a kategóriában. Christian Bale mellékszereplőként homályosít el szinte mindenkit A harcos-ban, még úgy is, hogy rajta kívül két színész kapott jelölést a filmből. Geoffrey Rush is kaphatná a díjat - ha Bale nem bizonyítaná immár sokadszorra többször kérdőjelezett tehetségét - a Király beszéde logopédusáért. John Hawkes nevét többen meglepetésnek titulálták a Winter's bone-ban nyújtott teljesítményéért, ám aki látta a filmet nem vitathatja a döntést, még akkor sem, ha a győzelemre kevés esélye van. Mark Ruffalo-t a Golden Globe-nál kihagyták, noha nem nyújtott kevesebbet kolléganőinél a The Kids are all right-ban, ahol végre bizonyította, hogy nem indokolatlanul van már hosszú ideje a szakmában. Jeremy Renner neve zsinórban másodszor olvasható a jelöltek között, tavaly a nagysikerű Bombák földjén tűzszerészeként, idén pedig a Tolvajok városa nehézfiújaként alkotott maradandót.

Christian Bale

Legjobb eredeti forgatókönyv
Ebben a kategóriában az Eredet magasan veri a mezőnyt, forgatókönyve az álmok ezerszínű világába kalauzol, és a szövevényes cselekmények mellett mélysége is van Christopher Nolan első eredeti irományának. A többi jelölt: Another year (nem láttam), The Kids are all right, A harcos, A király beszéde

Eredet

Legjobb adaptált forgatókönyv
A közösségi hálóban Aaron Sorkin élvezhető és színes sztorit varázsolt egy nem feltétlenül ilyen ígéretet rejtő alapanyagból, így Sorkin-nál megérdemelt helye lenne a szobornak. A többi jelölt felsorolás erejéig: 127 óra, A félszemű, Winter's Bone, Toy Story 3

A közösségi háló

A díjak kiosztására hétfőn hajnalban kerül sor, Anne Hathaway és James Franco vezetésevel, a  ceremónia után pedig egy hosszabb bejegyzésben értékelem az eredményeket, valamint magát az átadót is.

írta: P.M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése