2012. július 17., kedd

A sötét lovag - Felemelkedés / magyar szinkron

Miközben holmi Jégkorszakok és Bosszúállók magyar premierjükkel heteket vernek a tengerentúli bemutatóra, addig a hétvégén zöldülhetünk az irigységtől, ugyanis 20-án rajtol Amerikában az év slágerfilmje: A sötét lovag - Felemelkedés. Nálunk sajnos csak jövő héttől, azaz 26-tól kezdik vetíteni, némi tapaszként éjféli premier formájában.
Sajnos a rossz hír annak ellenére érződik nyílt sebre rakott ecetesborogatásként, hogy lehetett rá számítani: Korábban a Batman - Kezdődik és A sötét lovag is eredeti nyelven feliratozva került a multiplexek vásznaira, a trilógia záródarabja azonban szinkronos formátumba kezdi meg invázióját kishazánkban.


Bruce Wayne/Batman hangja a már megszokott, a színésszel, Christian Bale-lel szinte egybeolvadt hangon, Fekete Ernő tónusán szólal majd meg a film során.
A legfontosabb és a legfelelősebb döntés természetesen ezúttal is Batman nemeziséhez kötődik, mivel Bane eredeti hangja a maszk torzításában elég ütős. A feladattal László Zsolt-ot bízták meg. (Keanu Reeves hangja pl. a Mátrix-ban, ha így könnyebb azonosítani). Érdekes választás.
Anne Hathaway, alias Selina Kyle, alias Catwoman Bogdányi Titanilla túnusán szólal meg, aki meglehetősen keresett szinkronszínész mostanában, hisz a nyár másik slágerfilmjében, a Prometheus-ban Noomi Rapace hangját is ő kölcsönözte.
A régi motorosnak számító Morgan Freeman (Reviczky Gábor) és Michael Caine (Fülöp Zsigmond) a már megszokott hangokat kapták. Gary Oldman az első részben Kaszás Attilaként szólalt meg, a színész tragikus halálát követően a sötét lovagra Epres Attila hangját kapta, és a Felemelkedésben sem lesz másképp.
Az újak közül az előzetesekben és a reklámkampányban is meglehetősen láthatatlan, ezáltal kissé rejtélyes ízzel beoltott Miranda Tate (a csodálatos Marion Cotillard) Györgyi Anna hangján szólal meg, ahogy Nolan korábbi filmjében, az Eredetben is.
Joseph Gordon-Levitt állandó hangot még nem kapott itthon, az egyre felkapottabb színész ezúttal Csőre Gáborként, azaz Zsákos Frodóként (vagy Cartman-ként) szólal meg majd. Levitt John Blake nyomozót alakítja majd.
Elmondhatatlanul sajnálom, hogy az eddig megszokott eredeti nyelvet pont az utolsó epizódra kellett hanyagolni, ráadásul az év talán legfontosabb premierjét csúsztatták el egy héttel, de érjük be azzal, hogy jövőhéten már kalap-kabát, csak a Jóisten tarthat vissza a Nolan-Batman utolsó hattyúdalától.
A magyar poszter:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése