2012. július 30., hétfő

Tarkovszkij filmek DVD-n

Egyik nap bukkantam erre a Tarkovszkij filmgyűjteményre, amely 2006. szeptember 15-én jelent meg a MOKÉP gondozásában. Azóta feltűnt egy-egy virtuális vásáron, de valahol tavaly augusztusban veszett el a fonal, és azóta képtelen vagyok a csomag nyomára bukkanni. Joglejárat miatt a boltokban pedig eleve lehetetlen beszerezni.
A gyűjtemény az orosz mester életművének első öt alkotását tartalmazza: Iván gyermekkora (1962), Andrej Rubljov (1969), Solaris (1972), Tükör (1974), Sztalker (1979).
Tarkovszkij további két filmet rendezett az imént leírtakon kívül, amelyek közül a Nosztalgia (1983) tavaly áprilisban, duplalemezes extra változat formájában jelent meg az Etalon Film Kft. kiadó jóvoltából, míg a mester utolsó filmje, az Áldozathozatal (1986) két évvel korábban, 2009. szeptemberében került a piacra (Kultúrbarlang/Mozinet). Ezen utóbbi alkotások még innen-onnan beszerezhetőek internet-szerte, de sajnos a képen szereplő dvd-pack elérhetetlennek tűnik jelenleg. 
Az orosz filmes alkotásai művészi remekművek, és üde színfoltok az eredetiségét vesztett filmes piacon, így aki birtokában van az említett csomagnak, az becsülje meg jól, vagy juttassa el hozzám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése