2010. január 7., csütörtök

10/01

Egy kicsit megkésve bár, de hagyományteremtő céllal szeretném felvezetni a 2010-es esztendőt a januárban esedékes mozipremierekkel. Ezentúl megpróbálom minden hónap elején gondolataimmal párosítva informatív jelleggel bemutatni hetenkénti lebontásban a premierfilmeket, mind Amerikában, mind az itthoni mozik terén. Ezekhez hozzáfűznék egy teljesen amatőr tapasztalatok alapján működő előrejelzést, hogy az adott filmre várhatóan mennyire lesz vevő a közönség.

Az előző bekezdésben leírtakkal párhuzamosan a hónap végén összegzem a filmeket kritikai, és bevételi szempontból is.

Remélem ezzel olyan információkat közlök az olvasókkal, amelyek hasznosak lesznek, ha filmválasztásra kerül a sor.


2010. január - Amerika


Az év első premiernapja történetesen újév napjára esett. Ilyen dátumra pedig elég kockázatos premiert időzíteni, így csak két apróbb alkotás mutatkozott be január 1-én. A díjszezon kezdetére való tekintettel, az egyik a Golden Globe-on legjobb idegen nyelvű film kategóriájában versenybe szálló Fehér szalag című német alkotás kapott limitált számú bemutatót, illetve a Loss of the Teardrop Diamond című romantikus dráma mutatkozott be az év első napján.

A második hétre aztán már akad új film bőven. Január 8-án rajtol az Ethan Hawke és Willem Defoe nevével fémjelzett vámpíros horror a Daybreakers, majd a romantikus komédiák kedvelőinek jön a bájos Amy Adams és a Szökőév, valamint a kicsit árnyaltabb hangvételű Youth in Revolt, Michael Cera-val és Ray Liotta-val a főszerepben. Továbbá limitált bemutatót kap még a Crazy on the Outside című Tim Allen komédia.

Január 15-ére összesen két filmet időzítettek a stúdiók, de valószínűleg mindkettő szélesvásznú premiert kap majd. A Denzel Washington főszereplésével készül posztapokaliptikus Eli könyve elég nagy várakozást megelőzően kerül a mozikba, míg a The Spy Next Doorban Jackie Chan élheti ki gyerekneveléssel vegyített kémkedési vágyait.


Denzel Washington a magányos hős szerepében az Eli könyvében

Egy héttel később, január 22-én Paul Bettany hozza el nekünk a Legion című világmegmentő mozit, aztán Dwayne "The Rock" Johnson bóhockodik a Tooth Fairy címszerepében, majd a hét harmadik premierjében Harrison Ford és Brendan Fraser domborít Tom Vaughan drámájában az Extraordinary Measures-ben.

Január utolsó premiernapján, 29-én nagy visszatérőt üdvözölhetünk. A 2002-es Jelek óta inkább csak rendező Mel Gibson az Edge of Darkness című thrillerben tűnik fel újra. A másik bemutató a szöszi Kristen Bell nevéhez fűződik, a When In Rome című vígjátékban.


Januárban legjobban Mel Gibson visszatérésének örülhetnek Amerikában (Edge of Darkness)


Elég nehéz megmondani melyik film lesz az új év első sikerfilmje. Én elsősorban, az Eli könyvére és a Szökőévre tenném le a voksomat..

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése