2010. január 2., szombat

A doboz

A doboz

neverending story



the box, amerikai thriller
115 perc
R: Richard Kelly
Sz: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella
filmkatalogus - imdb - rotten

"Norma és Arthur Lewis gyermekükkel a város peremén élnek, szegényes körülmények között. Egyik nap egy egyszerű, fából készült doboz kerül az ajtajuk elé, majd egy különös idegen érkezik, aki elmagyarázza nekik, hogy ha megnyomják a doboz gombját, egymillió dollár üti a markukat. Ám ennek ára van: a gomb megnyomásával egy időben a világ valamely pontján egy ember meghal. Norma és Arthur súlyos dilemma elé kerülnek, és szembe kell nézniük emberi természetük igazi arcával..."

Kultrendezőként Richard Kellytől nem valami átlagosra kell számítani, hiszen a Donnie Darko mára körülrajongott klasszikussá vált..
Egy ilyen film, amellett, hogy felteszi a rendezőt a térképre sajnos hátrányokkal is jár, hiszen ezekután igencsak nagy dobással kell előrukkolni, hogy sikerüljön háttérbe szorítani a nagy elődöt. Kellynek valószínűleg sosem sikerül felülmúlnia Donnie-t, ami persze a filmet ismerve nem nagy jóslat, de ha már egy kicsit is gyengébb produkcióval jelentkezik, akkor valószínűleg egyfilmes rendezőként vonul be a történelembe. Legújabb filmje kapcsán egyértelműen kijelenthető, hogy nagyon távol van a nagy elődtől, de ha függetlenítünk, akkor egész hátborzongató az eredmény. A tartalom rendkívül ígéretes, a szereplők közül Cameron Diazzal van csak gondom, őt egész egyszerűen sosem fogom megkedvelni, és itt sem győzött meg. A rendkívül súlyos döntés, ami köré a történet épül sok ígéretet hordoz. A vég nélküli folyamat irányítójaként a rejtélyes Mr Stewart kezében egyesülnek a szálak(akit Frank Langella kelt hűvös eleganciával tökéletesen életre) és ő a film legerősebb karaktere is. A házaspár helyébe egész nyugodtan odaképzelhetjük magunkat, mivel a következményeket nem ismerve a döntés valószínűleg a filmben látottal megegyező lenne. Ha ez megtörtént a hátralévő játékidő kellően hátborzongató és furcsa ahhoz, hogy maradéktalanul lekössön és tovább gondolkodjunk rajta a felfelé masírozó stáblista felgördülése után is. A folyamat nem ér véget, hisz a próbán újra és újra elbukunk, persze a következmények után már könnyű becsületesnek lenni.
A nagy filmes honlapokon nem örvend hatalmas népszerűségnek Kelly legújabb próbálkozása, amelyet a már fennt említett következtetésből és tapasztalatokból meg is tudok magyarázni magamnak (hozzáteszem lehet, hogy tévesen) de én nem találtam sok kivetnivalót, és jól szórakoztam..

75%

Polczer Máté - City225

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése