2010. január 13., szerda

critic11

Egyszerűen bonyolult
...pedig nemannyira




It's complicated, amerikai romantikus vígjáték
120 perc
R: Nancy Meyers
Sz: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin
filmkatalogus - imdb - rotten

"Jane egy elvált asszony felnőtt gyerekekkel, aki magányosan éli mindennapjait. Jake, az exférj boldog házasságra készül újdonsült barátnőjével, egy nálánál majd 20 évvel fiatalabb nővel. Ám a házasélet másodszorra sem úgy sül el, ahogy azt Jake várta. Kezd rájönni hibája súlyosságára, s amint látja volt nejét az építésszel flörtölni, rettenetes féltékenység ébred benne. Viszonyba csábítja exnejét aki most megtapasztalja "a másik nő" szerepét."


A Minden végzet nehéz után, Nancy Meyers újabb két idősödő nagyágyút hozott össze, de a kettő közül én inkább az előbbit választanám. 

Egy ilyen film ritkán lehet rossz, hiszen a szereplők között ott van a - számomra - világ legjobb színésznője, aki ezzel gyűjtötte be a 19.(!!!!) Golden Globe jelölését. Ahogy tavaly az Oscar-átadón is elhangzott Hugh Jackman szájából, itt már nehéz nem a szteroidokra gondolni.. Viccet félretéve, Meryl Streep komolyabb szerepei és kihívásai előtt általában beiktat valami könnyedebb hangvételű bohóckodást (lásd Mamma Mia!), ami nem elhanyagolható bevételeket eredményez a szerencsés stúdió szempontjából sem. 

A korábbi szupersztár a megpocakosodott Alec Baldwin, olyan karaktert játszik, amilyen a hírek szerint magánéletében is, így nem esik nehezére duplán csapodár férj alakítása.

A harmadik színész, Steve Martin ökörködéseivel vált híressé, de ahogy már Nancy Meyers legutóbbi filmjében Jack Black-et is megszelidítette egy film erejéig, úgy most is ehhez folyamodott.

A történet az elvált korosodó Jane magánéleti válságával kezdődik. Hisz míg a volt férje egy 20 évvel fiatalabb nővel épp az első gyereküket tervezik, addig ő egy normális párkapcsolatot nem tud felmutatni a válás óta eltelt 10 évben. Ez nem is jelentett eddig problémát, de miután a legfiatalabb gyereke is kirepül a fészekből magányosan marad a hatalmas házban. Kis felszabadulásként a ház átépítésének tervezésével próbálja a hirtelen rátört magányt feloldani, amikor megismerkedik a szintén elvált szimpatikus építésszel, Adammal.


A probléma viszont ott kezdődik, hogy a fia diplomaosztására készülő Jane a hotelben kellő mennyiség vörös és fehérbor társaságában együtt tölt egy görbe estét a volt férjjel, aki ennek hatására újra beleszeret az asszonyba. Így Jane megtapasztalja azt a szerepet, ami 10 évvel korábban tönkretette a házasságát. 



Tovább nem mesélném a sztorit, a cím nem véletlenül lett annak kitalálva ami. A film alapvetően a helyzetkomikumokra építkezik, a javára legyen mondva, hogy ezek jól ki lettek találva, bár a beszívós résznél úgy érzem egy kicsit átbillentünk a másik oldalra. Ezt azonban még elbírja a film, sőt a videochat-es jelenet helyrehozza az előzőleg említett hibát. Nálam ez volt az egyértelmű csúcspont.

Ha hibákat kéne keresnem, megemlíteném, hogy a film bántóan kiszámítható, nem tudja kikerülni a romantikus vígjátékok jól körbejárt kliséit, és Nancy Meyers sem tud elvonatkoztatni a nagy összeborulásoktól.

Pozitívumként a három remek szereplő mellett (az ismét remek Meryl, és Alec nyújt kiemelkedőt), az egyik lány vőlegényét játszó rendkívül tehetséges John Krasniski-t emelnék ki, akivel még egész biztos, hogy fogunk találkozni.

Nancy Meyers legújabb filmje remek kikapcsolódást nyújt, tökéletes a mindennapi problémák messzire űzésére, és bátran merem ajánlani minden szórakozásra vágyó számára. Igazi közönségfilm..


65%


Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése