2010. január 20., szerda

critic15


Sherlock Holmes
Köszönjük Madonna!

Sherlock Holmes, amerikai, brit krimi-kaland-akció
128 perc
R: Guy Ritchie
Sz: Robert Downey Jr, Jude Law, Mark Strong
filmkatalogus - imdb - rotten

"Sherlock Holmes karaktere is halad a korral. Zseniális nyomozási módszerei és kiváló küzdőképessége a régi és klasszikus, ám a detektív már vérbeli akcióhős és nőcsábász is. Sherlock Holmes és társa, Dr. Watson egy olyan ügyön dolgozik, amely egész Anglia vesztét is okozhatja, így szükségük is lesz minden erejükre és képességükre, hogy megoldják a szövevényes problémát."



Sir Conan Doyle legendás karaktere talán a legismertebb és legtöbbször megfilmesített karaktere a történelemnek. A szivarfüst mögé bújó kalapos Sherlock kép szintén ismert ikon, de Ritchie egy kicsit a maga, és a világ képére alakította a legendás nyomozót.

Azzal, hogy a brit irodalom egyik jeles alakjának szerepét egy amerikai színészre osztották, többeknél is kiboríthatta a bilit, de ha azt mondom, hogy ez Robert Downey Jr, akkor lehet, hogy egy kicsit megváltozik a dolog fekvése. A színész profi angol akcentust felöltve - ebben ugy már van tapasztalata bőven - átlényegül a kissé bogaras nyomozóvá, és a várttól eltérően, de zseniálisan alakítja a karaktert, amit a már elnyert Golden Globe is hűen bizonyít. Ha Holmes, akkor ugye Watson is, tehát keresni kellett Downey mellé egy olyan színészt, aki bár nem homályosítja el a főszereplőt - már ha ez lehetséges lenne egyátalán - de mégiscsak az előtérbe kerül. Azt hiszem Jude Law-nál sem találtak volna jobbat. (Colin Farrell volt még esélyes).

Downey Jr. az Air Amerika óta az egyik kedvenc színészem, de drogügyletei sajnos elég sokáig mellőznünk kellett. Ha a vásznon van, képtelenség nem rá figyelni. Kivételes kisugárzása mára az egyik legkeresettebb színésszé tette, és tehetségét mi sem bizonyítva jobban, idén végre díjjá érett az eddigi temérdek jelölés. Immáron Downey, Bale-hez hasonlóan két ismert karakter tudhat magáénak, hiszen Holmes mellett, ő Vasember, a népszerű képregény címszereplője is. Bevallása szerint ezentúl a két szerep között szeretne csak lavírozni, bár még ha ez jól is hangzik, mindannyiunk nevében megjegyzem reméljük ebben csak viccelt az egyékbént is rendkívül humoros színész.



A kis kitérő után visszatérnék a filmhez. A történetet én csak annyira érzem kidolgozottnak, hogy a karakterek minden tulajdonságukat be tudják nekünk mutatni, így maga a sztorti nem váltott ki különösebb izgalmat belőlem. A kissé felturbózott Holmes verekedik, szív, bizonyítja briliáns logikáját és enyhe félreérthető vonzódást is mutat örök csatlósa, Watson felé, aki valamelyest, még ha rejtett formában is de viszonozza azt. Még mielőtt túllépnénk a barátságon, azért itt be kell vallanom, hogy a cselekmény ezen része inkább humoros, mint komolyan vehető, szóval nem kell emiatt hanyagolni a filmet.

A női részről itt van nekünk Rachel McAdams, aki a felerősített sminkkel, télen-nyáron kitartó dauerral valamint szintén pengeéles ésszel mindkét irányba passzolgat, de a szimpátiát tőle sem hanyagolhatjuk el. Lord Blackwood szerepében a Spílerben már Ritchievel korábban is dolgozó Mark Strong számomra nem volt meggyőző a világot uralni akaró gonosz szerepében, de nagyon azért ő sem lóg ki az összképből.

Azt hiszem köszönetet mondhatunk Madonnának, hogy különvált a kivételes direktortól, hisz a válás óta a második olyan filmjét láttam, amelyről süt a rendező közel tíz éve szunnyadó körülrajongott stílusa. Az alkotók eredetileg is franchise-ban gondolkodva a történetet is úgy zárták le, hogy a néző a következő részre is beüljön. A sikert illetőleg egész fickós eredményeket ért el a Sherlock Holmes, még akkor is, ha az utóbbi idő egyértelműen az Avatarról szól.

Bár az emberek nagy része nem a sztori újabb csavarainak kiderítése miatt fog elzarándokolni a moziba a következő résznél, hanem, hogy lássák a kivételes színészt, aki ismét magára ölti a közismert karaktert. Azt legalábbis elmondhatom, hogy elsősorban én most is erre voltam kíváncsi.

75%

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése