2010. január 25., hétfő

critic19

Fűrész VI
végtelen történet



Saw VI, amerikai horror
90 perc
R: Kevin Greutert
Sz: Tobin Bell, Shawnee Smith, Costas Mandylor

"Strahm ügynök halott és Hoffman nyomozó Jigsaw munkásságának egyedüli örökösévé vált. Eközben azonban az FBI egyre közelebb kerül Hoffmanhoz, aminek köszönhetően ismét csak kezdetét veszik a játékok, melyek során Jigsaw fő tervére is fény derül."

 újabb embertelen próbák az igazság nevében..

A sorozat sikerének titka viszonylag egy egyszerű recepthez fűződik. A nagy hollywoodi filmekhez képes fillérekből készülő újabb és újabb epizódok nem keresnek ugyan sok pénzt(ezt kizárólag a többi sikerfilmhez viszonyítom), de a költségvetést általában - legalább - megtriplázzák. Ilyen szempontból nézve, a legújabb epizód bevételei jelentősen elmaradtak a korábban megszokottól, ami valóban a sorozat kimerülésének jeleit bizonyítja. De aki fanyalog az újabb folytatások miatt az inkább gondoljon bele, vajon ő feladna-e egy ilyen biztos pénzforrást az alkotók helyében?

Mivel a főkolompos, Jigsaw már a harmadik rész végén elhalálozott, a történetet igencsak meg kellett variálni, hogy továbbra is eladható legyen. Az ezelőtti két rész eseményei már bevallom őszintén összefolytak a fejemben, és nem biztos, hogy sikerülni két külön résszé bontanom, újra pedig nem állok neki, mert azért annyira nem jó egyik sem. Bár elég fontos lenne, mert ha olyan szorosan nem is, de a teljes képhez szükségeltetnek az előzetes ismeretek. A hatodik részre vonatkozó lényeg a tartalomnál olvasható egy kicsivel feljebb.

a teszten a bukás általános jelenség, csak itt a lét a tét... 

Jigsaw halála óta az ötödik részig sajnos monoton csökkenő tendenciában alapos minőséghanyatlás volt tapasztalható, de az eddigi utolsó rész sikerült a legjobban az utolsó három közül. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy remek kis Fűrész epizód született újra, csak a várakozásaimat - ha egy hajszállal is - de felülmúlta. A horrorszériák íratlan törvényei szerint a folytatásoknak több brutalitást kell tartalmazni az épp előző résznél. Hát ezen elv alapján a Fűrész sorozat ötletgazdáinak igencsak sokat kell gondolkodni, hogyan lehet tovább fokozni, azt a lassan már mérhetetlen brutalitást, amit évről évre tapasztalunk. Ebben a tekintetben most sem okoztak csalódást, van minden mi szem szájnak ingere. Ezt az is bizonyítja, hogy a Budapest film, a Fűrész filmek magyarországi forgalmazója sorozatban harmadik éve volt kénytelen eltörölni, az előzetesen meghirdetett premiert, mert a korhatár besoroló bizottság újból a legmagasabb, X-es korhatárt határozta meg, ezzel pedig az államnak a bevételből befolyó teljes összeg 3%-a helyett a 25%-át kellene befizetni. Ilyen feltételek mellett pedig idén is egyenesen dvd-re érkezik majd a legújabb epizód.

A történetre visszatérve Jigsaw lehet, hogy a doksiguru Michael Moore ihletésére ezúttal egy biztosítócég főnökét és alkalmazottait veszi a célkeresztbe és mutat be rajtuk nem követendő példát. A pozitívum az, hogy az öncélú tombolás mellett, most összetett, végig követhető, de az előző részekkel ellentétben nem erőltetett íve van a cselekményeknek, ami erősen hajaz a harmadik részre, pláne ha figyelembe veszem, hogy Amanda is újra előkerül (de azért nem támadt fel, nem kell megijedni). 

A stúdió érezve a sorozat fáradását, a legújabb - hetedik - részt, az egyre inkább divatba jövő 3D technikában fogja bemutatni, de ezzel előrevetíti azt is, hogy a soron következő epizód már inkább a látványt fogja szorgalmazni a minőséget ismét a háttérbe szorítva.

60%

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése