2010. január 26., kedd

Trónváltás



Az Avatar elsüllyeztette a Titanic-ot...

Mivel a napokban 12 év egyeduralkodás után trónfosztás volt a legsikeresebb film posztján, egy kisebb hangvételű cikk erejéig megemlékezek e számunkra nem is oly fontos eseményről. James Cameron 1997-ben eresztette útjára újra a lassan egy évszázada elsüllyedt óriásgőzőst. És személyessé téve a történetet nemcsak a Titanic hátborzongató katasztrófájának lehettünk tanúi, hanem egy minden gátat ledöntő, de sajnos tiszavirág életű szerelemnek is. Ez volt az a recept, amely akkor minden embert a moziba csábítva eddig megközelíthetetlen nagyságú bevételeket eredményezett. És erre a 12 évre volt szüksége Cameronnak, hogy saját csúcsát megdöntve olyant alkosson, amelyet korra való tekintet nélkül megint mindenki látni akarjon. Valami titka biztos van a sikergyáros rendezőnek - amit egy korábbi cikkben fejtegettem -, hogy immáron két filmjével is ül a világ tetején, ez pedig azért is furcsa, mert másnak még csak megközelíteni sem sikerült ezeket a hihetetlen eredményeket. (Világjelenségről beszélve magunk is hozzátettük a részünket a sikerhez, hisz nálunk is ledőlt az eddig elérhetetlennek tűnő 1 milliárd Ft-os bevételi határ)

 régi csúcstartó, Titanic (Fent balra) helyét az Avatar vette át a legsikeresebb film posztján

Pár adat a dologban kevésbé jártas olvasók kedvéért. A Titanic 1,8 milliárd dolláros összbevétele volt a csúcstartó, az 1,1 milliárdos Gyűrűk Ura 3, az 1,06 milliárdos Karib-tenger kalózai 2 és az 1 milliárdos Sötét lovag előtt. Tehát az Avatar volt az ötödik film, amelynek sikerült átlépni az 1 milliárd dolláros bevételküszöböt, de jelen körülmények ismeretében nem lennénk meglepve, ha hamarosan az eddig abszolút lehetetlennek vélt 2 milliárdos álomhatár is ledőlne.
Tehát most, hogy búcsút mondtunk egy 12 éves egyenuralkodónak kíváncsian tekinthetünk a jövőbe, újabb potenciális kihívókat keresve. Cameron következő filmje a Battle Angel 2011-ben érkezik a mozikba. Gondoltam szólok...

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése