2010. január 3., vasárnap

2009, Top 25


2009 legjobbjai és csalódásai.. szerintem...


2009 az előző évekhez képes nem nevezhető rossznak, a meglátásom szerint a tavalyi évben a filmkínálatot nézve kevés volt az igencsak kiemelkedő produkció, viszont az átlagos minőség is magasabban volt a korábbi évekhez képes. Volt kellemes, de sajnos több kellemetlen csalódás is. Lássuk először a legjobbakat..




25. Spíler - Guy Rithie visszatért ahhoz, amiért őt tartjuk a másik Tarantinónak. Bár köze nem volt két kultklasszikusához, de valahol azért volt benne spiritusz és kellő mennyiségű lazaság..



24. Rockhajó - Richard Curtis az Igazából szerelem után szintén egy rendkívül szórakoztató filmmel rukkolt elő, bár azért hiányoztak belőle az igazán vicces és később is emlegethető beszólások...




23. Elrabolva - Igazi tökös akció, ami attól jó igazán, hogy nincs kegyelem, mindenki megkapja a méltó büntetését.. Liam Neeson pedig sosem volt még ennyire ijesztő..


22. Másnaposok - Az év egyik legnagyobb meglepetésében, a sokak számára ismert érzés kiváló karakterekkel párosítva.. garantált szórakozás..


21. Fel - A pixar újabb remekműve nem annyira jó mint az utóbbi kettő, de az animációs mezőnyt 2009-ben is jól megverte...


20. Pokolba taszítva - Sam Raimi visszatért ahhoz, amihez igazán ért.. Reméljük okul belőle..


19. Star Trek - Mindenféle Star Wars-hoz és Trekhez fűződő ellenérzéseim ellenére ez igencsak látványos és élvezetes 2 óra volt...


18. REC - Spanyol shaki-camos ultrabrutál horror a javából, egyedül a sötétben inkább ne..


17. Marley meg én - Az év legkellemesebb meglepetése a számomra. Tündibündi vígjáték helyett egy életszagú, szórakoztató és könnyektől sem mentes produkció egy rosszcsont négylábúval a főszerepben.


16. Elcserélt életek - Fájdalmasan jó film az anyai szeretetről, amely erősebb mindennél..


15. Hét élet - Will Smith talán első olyan filmje, amely nem robbantott kasszát. Kritikai szempontból viszont talán a legjobb..


14. Julia & Julia - Meryl Streep és Amy Adams kiváló párost alakít egyetlen közös jelenet nélkül is. A varázslatos ízkavalkadnál csak a hatás varázslatosabb..



13. Zombieland - Az év legjobb horrorja, amely épp annyira szórakoztató mint amennyira brutális. Woody Harrelson übercúl..



12. Kétely - A három zseniális főszereplő elképesztő játéka adja a film legnagyobb erősségét. Kötelező..


11. Avatar - James Cameron 12 év pihenő után az óceán helyett ezúttal egy olyan világba invitált minket, ahol a varázslatos jelző értelmét veszti..



10. District 9 - Neil Blompkamp mindent elsöprő bemutatkozása alienekkel és mondanivalóval..



9. Gettó milliomos - Danny Boyle agyondíjazott filmje meghódította az egész világot... és ez valóban így volt megírva..




8. Frost/Nixon - A leghíresebb interjúsorozat kiváló megfilmesítése, avagy Langella még önmagánál is jobban alakítja Nixont.


7. Watchmen - Egy párhuzamos dimenző, ahol maszkos önbíráskodók őrzik a békét.. De ki őrzi az őrz.....




6. A pankrátor - Mickey Rourke visszatért, csak az akadémia ezt nem díjazta..



5. Gran Torino - Clint Eastwood méltó búcsúja a filmvászontól. És a végén még énekel is..



4. Libanoni keringő - A legbrutálisabb animációs film, aminek a végén az arcunkra fagynak az érzések..



3. Benjamin Button különös élete - A kultrendező epikus története a visszafelé öregedő emberről, ami bár mindenben alulmaradt az Oscaron, nálam abszolút nyertes..



2. Engedj be! - Bár a vámpírok korát éljük és még a csapból is vér folyik, de a legérzelmesebb és legvarázslatosabb vérszívók Svédhonban élnek..



1. Becstelen Brigantyk - Tarantino meghamisította a történelmet és ezzel filmtörténelmet írt. Jött látott és megint győzött..


Polczer Máté "City225"

1 megjegyzés:

  1. Pár film nem is 2009-es!
    Zombieland-et én nem mondanám horrornak.

    VálaszTörlés