2010. január 4., hétfő

Top 25 (2000-2009)

Azzal, hogy már lassan véget ér a kétezres évek első évtizede, sok szaklap, honlap és nem utolsó sorban filmrajongó egyre másra állítgatja össze az elmúlt tíz év legjobb alkotásait. Bár tényleges szempontok alapján nem lehet racionálisan eldönteni, hogy melyik film miért kerül arra a bizonyos helyre, és mivel jobb az épp mögötte lévőnél, én a saját értékrendem szerint állítottam össze a listámat. Remélem lesz azért ütközés az olvasók és az én szempontjaim között. Teljes véleményazonosságot persze senkitől nem várok el.. Lássuk a legjobbakat egy kis körítéssel nyakonöntve:


25. Benjamin Button különös élete - David Fincher elkészítette a kétezres évek Forrest Gumpját, egy szolidan remeklő Brad Pittel, és egy rendkívül fura, de érdekes történettel. Nem kell nagy rajongónak lenni, hogy hatalmába kerítsen és ne eresszen közel három órán át. A látvány, a szereplők, Fitzgerald, és egy szerethető figura miatt került a legjobb 25 közé Fincher műve..

Legjobb jelenet: Benjamin és a kis Daisy asztal alatti titkos párbeszéde.

24. A kör - Na ezért biztos megszólnak majd. Mit keres egy horror(!) remake(!!) ezen listán. Az ok egyszerű. A műfaj a kedvenceim közé tartozik, annak ellenére is hogy nagyon kevés a jó közöttük. Én pedig ennek a filmnek a hatására lettem horrorfüggő. A remek atmoszféra, az Oscar díjas Hans Zimmer hátborzongató muzsikája és egy rejtélyes kazetta a recept az utóbbi évtized legjobb borzongására..

Legjobb jelenet: Mi más is lehetne: Samara 3D-be vált a végén, halálra ijesztve mindenkit...

23. Erőszakik - A botrányos magyar fordítás ellenére Colin Farrel és Blendan Gleesen szürreális párosa talán Vincent-Jules magasságokban repked. Ralph Fiennes pedig csak hab a tortán. A remek párbeszédekkel tarkított fekete komédiát nem véletlenül választotta 2008-ban a Vox az év filmjének.

Legjobb jelenet: Ralph Fiennes telefonál...

22. A Karib-tenger kalózai - 2003-ig a kalózfilmek valahol a tenger fenekén pihentek. Aki ilyent próbált forgatni a karrierje is ráment. Aztán abban az évben egy bátor producer, egy lökött színész és egy viszonylag ismeretlen rendező olyat alkotott amibe beleremegtek a világ tengerei.. de inkább a mozipénztárak..

Legjobb jelenet: Jack Sparrow első megjelenése. Egy rozoga süllyedő ladikon...

21. Igazából szerelem - Igazi vérbeli romantikus komédia, amely minden hibája ellenére messze az évtized legszerethetőbb filmje. Kötelező minden évben legalább egyszer. Lehetőleg karácsony előtt...

Legjobb jelenet: A miniszter táncra perdül..

20. A tökéletes trükk - Christopher Nolan könnyed ujjgyakorlatként bemelegített a Sötét lovag előtt. Eredményeként olyan mű született, amelyet sok rendező élete fő művének tekintene. Pedig ő csak valahogy el akarta ütni az időt a denevérember kalandjait bemutató film két része között.. Viccet félretéve, ez bizony felér egy abrakadabrával..

Legjobb jelenet: A film végén, közvetlenül a stáblista előtt fény derül a döbbenetes igazságra..

19. Engedj be! - Edward és Bella legújabb.. ja nem.. hülye vagyok... keverem már ezeket vámpírosdikat. Pedig összetéveszthetetlen. Egy törékeny fiú és egy törékenynek látszó, valójában kitudja hány éves vámpírlány szavakkal el nem mondott érzelmei annyira valódiak, hogy könnyen bele lehet zavarodni.. pedig nincs itt semmi extra, csak szív és lélek..

Legjobb jelenet: Ősrégi vámpírtradíciók elevenednek meg, amikor Oskar nem engedi be Eli-t..

18. Hős - Erre a távolkeleti mesterműre csak pár hónapja tudtam sort keríteni. Szavakkal leírhatatlan vizuális világ, mintha egy tarkabarka színes költemény kelne életre. A temérdek utalás, a sorok között megbúvó rejtett tartalom mind-mind része a csodának, amelyet Zhang Yimou álmodott vászonra..

Legjobb jelenet: nem tudok kiemelni külön egyet, annyi van..

17. Korcs szerelmek - Alejandró Gonzalez Inárritu halál trilógiájának első darabja (másik kettő: 21 gramm, Bábel) A több szálon futó cselekmény három életet tár elénk, hogy a végén majd keresztezzék egymást, és mi pedig tovább bámuljuk a kiváltott hatás által a felfelé futó stáblistát..

Legjobb jelenet: A megkeseredett exgerilla bosszúja..


16. Belső tenger - A nyaktól lefele megbénult Ramón 28 éven át küzd azért, hogy öngyilkos legyen, míg végül sikerül neki. Könnyekig ható történet a kiszolgáltatottságról, és a feltétel nélküli szeretetről. Az Oscar-díjas Javier Bardem pedig olyan alakítást nyújt, amit bizony nem egyszerű megemészteni..

Legjobb jelenet: Ramón mondata: "Miért mosolyogsz állandóan Ramón?
-Ha az ember nem tud elszökni és mindig másoktól függ, megtanul nevetve sírni.."


15. Sin City - Egy mocskos, korrupt világot hogyan lehetne ábrázolni máshogy. Fekete fehérben, ultrabrutálisan csupa-csupa belefáradt kiégett karakter narrásában. A bűn városában minden olyan, mint egy rémálomban, a kurvák hadsereget szerveztek, az utcákon az agresszió uralkodik, és még a vér is háromszínű. Reméljük hamarosan elkészül a már két évvel ezelőttre ígért folytatás...
 
Legjobb jelenet: a kurvák bosszúja...

14. Memento - Nolan ezzel a filmmel robbant be a köztudatba. Az időben visszafelé játszódó alkotás azóta már alapfilmmé vált, amely kötelező minden egyes magára valamit adó rajongónak.

Legjobb jelenet: A golyó visszafelé repülve előbb kirepül az áldozat fejéből, majd vissza a puska csövébe.

13. Rekviem egy álomért - A kábítószerezésről az eddigi talán legsokkolóbb alkotás. Három élet totális tönkremenetelének tanúi lehetünk az igencsak megterhelő másfél óra alatt. A film zenéje pedig a legismertebb szólamok között van azóta is. Ezt kéne mutogatni az iskolákban példaként..

Legjobb jelenet: ilyen film esetén nincs értelme erről beszélni..


12. Nem vénnek való vidék - A Coen fivérek féltucatnyi klasszikus mű után még feljebb rakták a lécet. Cormac McCarty regénye valósággal megelevenedik a képernyőn. Az akadémia által agyondíjazott film egy igazi kulttal és egy ördögi gonosztevővel tett minket gazdagabbá.

Legjobb jelenet: Chigurh érmefeldobással dönt a benzinkutas életéről...

11. Becstelen Brigantyk - Tarantino legújabb filmjét, csak a Ponyvaregényhez tudnám hasonlítani. A történelmet meghamisító klasszikus minden olyan elemet felsorakoztat, amiért a korszakos zseni napjaink legtehetségesebb rendezőjeként van számon tartva.

Legjobb jelenet: Rengeteg van, de én mégis a Baseball ütős jelenetet emelném ki.

 10. Beszélj hozzá! - Almodóvar drámája egy ápoló és páciense kapcsolatát ábrázolja, egy szintén érintett fél tolmácsolásában. A gond csak az, hogy a beteg kómában van, így az érzéseket viszonzatlanul hagyja. Torokszorítóan gyönyörű film, amelyben a színészek is, és a rendező is a legjobb teljesítményét hozza.

Legjobb jelenet: Benigno és Matilde beszélgetés a hajvágás közben..


9. Az órák - Három különböző korban élő nő története olvad össze egy könyvnek köszönhetően. Nicole Kidman(Oscar-díj a szerepért), Julianne Moore és Meryl Streep főszereplésével készült film a legelgondolkodtatóbb, és legerősebb darabok között van mind a mai napig. Kötelező

Legjobb jelenet: Virginia a folyóba sétál, miközben egy rendkívül gondolkodtató monológot hallunk.

8. Blöff - Guy Ritchie pár évvel korábban a második Tarantinoként futott be a Ravasz az agy... című remekművével, ami majdnem olyan jó mint a listára felkerülő filmje. De választásom inkább a Blöffre esett, mert dumákban, karakterekben, és lazaságban talán egy hajszállal felülmúlja az elődöt..

Legjobb jelenet: Mickey hadarása a nyúlfutattás előtt..

7. A Gyűrűk Ura - Nem tudnék kiemelni egy részt, így az összeset ide sorolom. Peter Jackson és színészei három évig forgattak a mesés Új-Zélandon, hogy aztán a minden idők legsikeresebb és legnagyobb trilógiáját adják a nagyvilágnak. Zsákos Bilbó és az Egy Gyűrű története új korszakot nyitott a filmtörténelemben.

Legjobb jelenet: Aragorn buzdító beszéde a Nagy Kapuk előtt..

6. Oldboy - A távolkelet legfényesebben ragyogó csillaga egyben a valaha készített egyik legnagyobb bosszúfilm. Oh-Dae su-t 15 évig tartják fogva úgy, hogy a rabság okát nem közlik vele. Majd kiszabadulta után tébolyult nyomozásba, és bosszúhadjáratba kezd fogvatartói ellen.

Legjobb jelenet: A vágatlan harcjelenet, amely Hammertime-ként vonult be a történelembe.

5. A forrás - Aronofsky már szerepel egy filmmel a listán (Rekviem egy álomért) és fájdalom, eddigi legjobb művét még csak be se mutatták a magyar mozik. A történet több korban egyszerre játszódik a két állandó főszereplővel, és a múlandóságon elmélkedik. A mélyben húzódó millió féle értelmezési lehetőség teszi igazi mesterművé. Reméljük az utókor jobban megbecsüli majd..


Legjobb jelenet: Tom végre megérti az elmúlást...

4. Donnie Darko - Donnie szobájára rázuhan egy repülő hajtóműve, majd ezzel egyidőben megjelenik előtte a szörnnyúl, aki megjósolja a világ pusztulását. Az élénk képzeletű fiú innentől kezdve mindent megtesz a megjósoltak elkerüléséért. Richard Kelly klasszikusa második nézésre mutatja meg igazán a foga fehérjét..

Legjobb jelenet: A végén a kamera végigpásztázza a környéket, miközben szól a Mad World című szám.

3. Mulholland Drive - David Lynch filmjeit valószínűleg egyedül csak a rendező érti. Az egy ideig követhető történetben a közepétől óriási káosz alakul ki, ahol a szereplők és helyszínek is felcserélődnek.Gondolkodni rajta viszont akár a végtelenségig is el lehet. Lynch legkiemelkedőbb alkotása a szürrealitás ingoványos talajára invitálja nézőit. Zseniálisan...

Legjobb jelenet: A sikátorban játszódó jelenet az edzettebbekre is ráhozza a frászt.

2. A sötét lovag - Egy popcorn mozi folytatása mit keres itt? Azt, hogy Christopher Nolan (Memento, Tökéletes trükk) újragondolta a legendás karaktert, és megmutatta milyen Batman sötét oldala. Az elképesztően látványos felszín tömör mondanivalót is tartalmaz, melynek megfejtése nem egyszerű feladat. Heath Ledger pedig új értelmet adott a gonosz kifejezésnek.

Legjobb jelenet: Joker kihallgatása...

1. A faun labirintusa - Del Toro fantasy-ja olyan film, amelyből elég ha egy születik évtizedenként. Ritka, hogy ennyire passzoljon minden. A történet, szereplők, zene, rendezés, fényképezés és minden egyes momentuma olyan élményt nyújt, amelynek emésztése máig zajlik bennem. Nehéz a választás, de rám film nem volt még ekkora hatással..

Legjobb jelenet: A torokszorító befejezés, és a zene feledhetetlen...


Polczer Máté "City225"

3 megjegyzés:

  1. sokrétű és izgalmas összeállítás.

    VálaszTörlés
  2. Tetszik a listád, több közülük nekem is nagy kedvencem.

    VálaszTörlés
  3. Szép lista, nem is találok nem top 25-be valót benne. A Donnie Darko-t eddig sajna kihagytam, de igyekszem pótolni, mert sokan dícsérik.

    VálaszTörlés