2010. január 26., kedd

critic21

Testvérek
testvéred feleségét...


Brothers, amerikai háborús dráma
105 perc
R: Jim Sheriden
Sz: Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Tobey Maguire


"Sam és Tommy ugyan testvérek, ám teljesen ellentétesek egymással. Samnek családja van, mindemellett hivatásos katonaként dolgozik, és igazi patrióta. Öccse ezzel ellentétben laza életet élt, kisebb bűncselekményekből tartotta fenn magát, és éppen szabadlábra került. Samet Afganisztába vezénylik, majd nem sokkal később Grace, a felesége úgy értesül, hogy harc közben elesett. Tommy sógori szeretetből és kötelességtudatból beköltözik bátyja házába, hogy átsegítse Grace-t a nehéz időszakon. Idővel szorosabbá válik a kapcsolatuk, ám kiderül, Sam mégsem halt meg Afganisztánban..."

 a tragédia feldolgozás csak együtt lehetséges

A Brothers a 2004-es Testvéred feleségét...(Brodre) című dán drámának az amerikai újragondolása. Pár éve volt szerencsém az eredeti film megtekintéséhez is, és cirka ugyanazt láttam, mint Sheriden feldolgozásában, csak más színészekkel. Hogy miért is volt akkor szükség az új filmre? Hát ezt talán a kényszeres feldolgozási betegségben szenvedő amerikai filmstúdiók fejeseinél kéne megérdeklődni.

Azonban van pár momentuma az alkotásnak, ami miatt mégsem tartom feleslegesnek az egészet. Lényegében a főszereplők miatt volt értelme a dolognak, a három fő karakter közül egyértelműen Tobey Maguire nyújtja a legkiemelkedőbb alakítást, amit a Golden Globe-jelölés is bizonyít, de Natalie Portman-re sem lehet panasz az elgyötört feleség és anya szerepébe. Jake Gyllenhaal pedig a lerobbant öcsike szerepében elég meggyőző.

A történetben mintás életet élő Sam, két kislány édesapja, készül visszatérni a Afganisztánba, hogy részt vegyen az újabb küldetésen, ekkor engedik ki a börtönből a bátyó szöges ellentétét, a család fekete bárányát, Tommy-t, aki a botrányos előéletével már jó párszor kiborította a bilit, és érthető módon senki nem rajong a jelenlétéért. Nem sokkal később azonban bekövetkezik a tragédia Sam halálhírével, és fenekestől felforgatja a feleség, a két kislány és Tommy életét. A férfi hirtelen felelősségtudatot érez a megözvegyült család iránt és megpróbálja valahogy pótolni a megrázó veszteséget. Ahogy az lenni szokott az először ellenszenvet érző Grace egyre  inkább megkedveli Tommy-t és az ő hatására már éppen kezd kilábalna a gyászból, amikor hatalmas meglepetésre a halottnak hitt Sam hazatér Afganisztánból.

Sam(balra) képtelen feldolgozni a háború borzalmait
 
Csakhogy valaki más jött vissza a háborúból, valami nagyon megváltozott benne. Egy kicsit más szempontból közelítsük meg Sam viselkedését, próbáljuk meg a saját szemszögéből. Az étlen szomjan töltött hosszú hónapokig tartó fogság, a haláltól (ami elsősorban azt jelenti h sohasem látja többé a családját) való állandó félelem, valamint a szabadulása érdekében elkövetett bűn miatt valami eltört a hazatérő katonában. Idegennek érez mindenkit, aki körülveszi, csupa olyan embert, aki még csak fel sem tudja fogni, hogy ő miken ment keresztül. És a legrosszabb, hogy senkivel nem tudja ezt megbeszélni, mert csak azok tudnák igazán átérezni, akikkel már történt hasonló dolog. Ennek hatására egyre jobban idegenedik el a saját családjától, vélt dolgokat felnagyítva bűnösöket keres, akiken az elfojtott dühöt kitölthetné. De az igazi bűnös a lelkiismerete, aki nem tud megbírkózni azzal a szörnyűséggel, aminek a szabadságát köszönheti, és mindaddig fogva tartja, amíg el nem tudja mondani valakinek a történteket. Általános dolog ez a háborúból hazatért veteránokkal, a legjobban ezt Oliver Stone tudta ábrázolni a csúcsformában lévő Tom Cruise-al, a Született július 4-én-ben.

A film távolról sem lesz olyan népszerű, mint az imént említett klasszikus, és elődjét sem tudja megugorni, de a három kiváló főszereplőnek köszönhetően mégsem felesleges. Maguire távol Mary Jane-től és a hálószövögetéstől egy igazán érett alakítással sokszor megdöbbentő dolgokat mutat. Ha másért nemis, ezért mindenképp ajánlom Sheriden filmjét, amely március 4-én hozzánk is megérkezik.

75%

Polczer Máté "City225"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése